Podvodný e-mail stál ženu z Kroměřížska více než 400 tisíc korun

O více než 400 tisíc korun přišla kvůli podvodnému e-mailu žena z Kroměřížska. Otevřela přílohu s virem, a podvodník tak získal přístup k datům o jejím elektronickém bankovnictví. Podle všeho jde o první známý případ, kdy tímto způsobem někdo přišel o peníze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Počítač

Počítač | Foto: Fotobanka stock.xchng

„Neznámý pachatel jí počátkem června letošního roku zaslal e-mail obsahující dva souboru a text, který nabádal k tomu, aby uhradila dluh více jak osm tisíc korun,“ říká kroměřížská policejní mluvčí Simona Kyšnerová.

Kriminalisté případ vyšetřují jako podvod, za který pachateli hrozí až pět let vězení. Policie po podvodníkovi stále pátrá.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možnostech rozeznání podvodných e-mailů i o obraně proti nim mluvil Petr Krčmář, šéfredaktor root.cz

V regionu dostalo podobné upozornění několik dalších lidí. Ti ale vše oznámili na policii, aniž přílohy v e-mailech otevřeli.

Obezřetnost je na místě

Rozlišit nebezpečný e-mail od ostatní pošty je pro laika poměrně těžké, říká Petr Krčmář, šéfredaktor root.cz.

„E-maily jsou poměrně sofistikované, jsou psány česky a vypadají celkem důvěryhodně. Uživatelé by si ale měli uvědomit, že banky a podobné instituce neposílají žádné citlivé údaje e-mailem.“

„Rozhodně vám otevřeným e-mailem nepřijdou z běžné banky výpisy, nebo požadavky na placení. Většinou banka posílá tradiční poštou dopisy, nebo telefonuje,“ připomněl Krčmář.

Online platba kartou (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

„Pokud je to e-mail, ve kterém je, drahý zákazníku a je to naprosto anonymní, nepersonalizované, nebo nějakou podivnou češtinou, tak automaticky mazat, nereagovat, případně hlásit policii.“

Obranou proti obdobným útokům by měl být mobilní telefon, kód poslaný bance prostřednictvím SMS.

„Ovšem tady došlo k poměrně chytrému propojení. Ta paní měla chytrý mobilní telefon a přišla jí SMS, aby si nainstalovala ještě nějaký program do telefonu.

„Což byl druhý virus, který na požádání na dálku, přeposílala SMS, aniž je ukazoval, útočníkovi,“ vysvětlil Petr Krčmář.

Pavel Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme