Dění ve Slavjansku přivítal Majdan potleskem, jinak jsou však lidé vůči vládě obezřetní

Modlitbou za oběti a zpěvem ukrajinské hymny přivítal kyjevský Majdan zprávy o vytlačení proruských povstalců z východních měst Slavjansku a Kramatorsku. Aktivisté a demonstranti na centrálním kyjevském náměstí bivakují už od podzimu loňského roku a část z nich chce zůstat i dál – od současné vlády čekají víc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajina, Kyjev. Majdan na počátku července

Ukrajina, Kyjev. Majdan na počátku července | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Původní protest Majdanu, jak se říká náměstí v centru Kyjeva a přeneseně i celému reformnímu hnutí, byl namířený proti svrženému prezidentovi Viktoru Janukovyčovi, korupci a celní unii s Ruskem.

Nyní se orientace trochu změnila. Majdan chce kontrolovat kroky vlády i nového prezidenta Petra Porošenka.

I když se část lidí rozhodla přestěhovat své stany jinam nebo od protestů upustit, řada dalších chce pokračovat a na stejném místě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek z Kyjeva natočil zvláštní zpravodaj ČRo Martin Dorazín

„Budu tady sedět dál, protože se nic nezměnilo. Slibovali nám, že po Janukovyčovi přijdou reformy a lepší život. A kde nic tu nic,“ říká pan Igor.

„S Evropou jsme sice podepsali smlouvy, ale k čemu nám jsou užitečné, to nevím. Nejsem odpůrce asociace s vaší unií, jenom to moc nechápu. Evropu bychom měli sledovat a brát si příklad z toho, co je tam dobré a přenést to k nám,“ dodává.

Igorovi se také nelíbí postoj, jaký Evropa ke konfliktu na Ukrajině zaujala. „Evropa se na situaci u nás dívá tak nějak lehkomyslně. Hraje jakési nepochopitelné hry s Putinem. Čekali jsme konkrétní, rozhodné a pevné kroky,“ konstatuje Igor.

Takový postoj obyvatele Majdanu spojuje – frustrace z domácí i zahraniční politiky a velký strach o osud země, města či vesnice.

Pan Igor na Majdanu přebývá už od listopadu loňského roku. Bydlí ve stanu s nápisem „Doněck“, sám ovšem pochází z Kramatorsku, který těžce poznamenaly boje i naposledy ústup proruských separatistů.

Ukrajinské síly osvobodily i Kramatorsk. Situace v Doněcku začíná být vážná

Číst článek

Igor už před měsícem v předtuše zlých událostí přivezl celou svou rodinu do Kyjeva.

K akci armády na východě země říká, že sice neschvaluje zabíjení, ale že v této situaci jiná možnost není. Povstalci podle něj dostali šanci složit zbraně a odejít, a když ji nevyužili, nedá se dělat nic jiného, než je vojensky porazit.

„Je to nevyhnutelné, nevidím jinou možnost, jak se vypořádat s lidmi, kteří se zbraněmi povstali proti Ukrajině a nechtějí přejít na naši stranu,“ podotýká Igor. V boji proti „teroristům, separatistům a všem nepřátelům“ prý vládu podporuje.

Ukrajina, Kyjev. Majdan na počátku července | Foto: Martin Dorazín

Martin Dorazín, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme