Česku se nedaří čerpat peníze z eurofondů. Může přijít až o 65 miliard

Česko může v končícím programovém období přijít až o 65 miliard korun na projekty financované z evropských fondů. Nedaří se totiž čerpat tyto peníze dostatečně efektivně a rychle. Varuje před tím aktuální zpráva EU report 2014, kterou dnes zveřejnil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Zpráva se týká období 2007 až 2013, v němž mohla Česká republika získat přibližně 700 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Korupce

Korupce | Foto: Fotobanka stock.xchng

Nejvyšší kontrolní úřad varuje, že se zřejmě budou muset vracet i dotace za projekty, ve kterých jsou chyby.

„Příkladem může být stavba zdvihacího mostu v Kolíně, dimenzovaného na dopravní lodě, které kvůli splavnosti po Labi vůbec neplují. Podporu z evropských peněz dostaly i předražené projekty, jako například marketingová kampaň ‘Ryba domácí‘ za více než 150 milionů korun,“ vysvětluje mluvčí úřadu Olga Málková a dodává:

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaké problémy má Česko s čerpáním dotací z fondů EU, zjišťoval Jan Beneš

„Výjimkou nebyly ani projekty, které budou v budoucnu zatěžovat státní rozpočet. Například výstavba vědeckých center, jejichž budoucí financování bude velice nákladné.“

Šéf úřadu Miloslav Kala upozorňuje, že je potřeba si z toho vzít do budoucna ponaučení a příště využít smysluplně všechny evropské peníze.

„Nevyčerpali jsme a pravděpodobně nevyčerpáme nějakých 60 nebo 70 miliard korun. Je na nás, abychom připravili programové období 2014 až 2020 tak, že prostředky vyčerpáme do posledního eura,“ říká Kala.

Evropská komise také poslala Česku dopis s připomínkami. Nelíbilo se jí například nejasné financování začleňování Romů do společnosti, problémem byla i absence služebního zákona.

Přehrát

00:00 / 00:00

O čerpání dotací z fondů EU mluvil poradce ministra financí Jiří Skuhrovec ze sdružení Z-Index, které sleduje veřejné zakázky

Česko se vypořádalo se všemi připomínkami a dohodlo se s komisí na způsobu čerpání evropských dotací v letech 2014 až 2020.

„Na dohodě o partnerství a nalezení kompromisů se pracovalo tři roky. Připomínek bylo mnohem méně než u některých okolních států,“ podotýká mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Radka Burketová.

Česko tak může v následujícím programovém období získat z evropských fondů až 22 miliard eur, což je zhruba 594 miliard korun.

ČTK, Jan Beneš, Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme