Výsledky mladých hokejistů se zlepšují, pomáhají zápasy se světovou špičkou

Hokejová sezona národního týmu se blíží a jejím vrcholem bude domácí mistrovství světa. Vedení Českého svazu ledního hokeje ale věnuje velkou pozornost do příštích let také mládeži, která si zahraje víc přípravných zápasů než doposud.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trénink české národní hokejové reprezentace

Trénink české národní hokejové reprezentace | Foto: Tomáš Adamec

„Za poslední 3 roky se program našich mládežnických reprezentací dostal na úroveň nejlepších světových týmů, včetně zámoří. Vypadly nic neříkající zápasy a přibylo zápasů s kvalitními soupeři – Kanadou, Ruskem, Švédskem a Finskem. To jsme potřebovali,“ vypočítává Tomáš Král, předseda ČSLH.

Zároveň věří, že stříbro osmnáctky na letošním mistrovství světa by mohlo stát na začátku vzestupu mládežnického hokeje.

Přehrát

00:00 / 00:00

S šéfy českých hokejových reprezentací mluvil reportér ČRo František Kuna

„Za poslední léta se výsledky rapidně změnili. Tím nejzářivějším úspěchem stříbro na MS osmnáctiletých, to je třešnička, která nám dělá radost. Ne, že by nás uspokojila, ale říká nám, že to není tak špatné,“ doufá předseda svazu Král.

Cíl je jasný - nechat mladé hráče nastoupit k co možná největšímu počtu zápasů.

„Máme spoustu nových turnajů pro dvacítky i osmnáctky. Mladší reprezentace do 16 a 17 let má nové turnaje čtyř. Reprezentace absolvují 3 letní kempy a zhruba 7 tvrdých akcí,“ říká šéftrenér svazu Slavomír Lener.

Dvacítka pojede v srpnu do Kanady, kde se utká se dvěma tamními výběry, s Ruskem a také se Spojenými státy.

Osmnáctka si zahraje v listopadu na turnaji proti Švédům, Finům a Američanům - smlouva je navíc podepsaná na 5 let. U devatenáctek pak svaz zareagoval na konec turnaje v ruském Petrohradě a uspořádá vlastní v Břeclavi.

Proces je teprve na startu

„Do mládeže jsme dali spoustu peněz a energie. Na jedné straně je práce svazu a svazových trenérů, na druhé je práce trenérů z klubů. Ti se neskutečně posunuli,“ chválí šéftrenér českých reprezentačních výběrů.

„Spokojení jsme jen částečně, protože jsme teprve na startu. Ustálili jsme se mezi nejlepšími šesti týmy a teď je potřeba, abychom ulítli k medailovým pozicím. Věřím, že se nám to podaří, ale musíme počítat i s porážkami. Nelíbí se nám to, ale je to součást procesu,“ uvědomuje si Slavomír Lener.

I když se zdá, že nadcházející sezona má jediný vrchol v podobě mistrovství světa dospělých v Praze a Ostravě, hokejový svaz by rád viděl další medaile hlavně u mládeže. Osmnáctka bude obhajovat stříbro ve Švýcarsku, dvacítka se bude snažit o zisk medaile po deseti letech v kolébce hokeje - Kanadě, kam už na začátku srpna odletí na přípravný turnaj.

František Kuna, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme