Armáda zveřejnila totožnost vojáků padlých v Afghánistánu. Pohřbí je s vojenskými poctami

Armáda dnes zveřejnila jména a fotografie čtyř českých vojáků, kteří v úterý zemřeli po útoku sebevražedného atentátníka nedaleko základy Bagrám v Afghánistánu. Incident nepřežili četař Ivo Klusák, desátník Libor Ligač, desátník Jan Šenkýř a rotmistr David Beneš. První tři vojáci sloužili ve 43. výsadkovém praporu v Chrudimi. Čtvrtý, David Beneš, v 41. mechanizovaném praporu v Žatci. Pohřbeni budou s vojenskými poctami.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

des. Jan Šenkýř, des. Libor Ligač, čet. Ivo Klusák, rtm. David Beneš

des. Jan Šenkýř, des. Libor Ligač, čet. Ivo Klusák, rtm. David Beneš | Foto: Armáda ČR

Tři z vojáků nebyli na zahraniční misi poprvé. Opakovaně se vrátili i do Afghánistánu.

Klusák byl veteránem dokonce šesti zahraničních operací, z toho čtyř v Afghánistánu. Beneš byl v Afghánistánu nasazený třikrát, Ligač dvakrát.

Poprvé byl v zahraniční misi Jan Šenkýř - v Bagrámu sloužil od letošního dubna. V armádě byl osmým rokem, poslední tři roky řidičem čety zbraní.

Také četař Klusák pracoval jako řidič. Z této pozice přestoupil až na staršího operátora velitelského družstva 2. výsadkové roty. U armády byl od roku 2000.

Desátník Libor Ligač působil u chrudimských výsadkářů čtyři roky v minometném družstvu. Byl odstřelovačem a střelcem.

Český voják zraněný minulý týden v Afghánistánu zemřel

Číst článek

Rotmistr Beneš byl v armádě přes osm let. Měl kurz střelců z bojových vozidel mechanizovaných a protitankových odborností. Služebně byl na pozici střelce, pak velitele družstva a zástupce velitele čety u 41. mechanizovaného praporu v Žatci.

Rozloučení se čtveřicí vojáků, kteří zahynuli v Afghánistánu, bude mít podobu obřadu s vojenskými poctami. Bude ve čtvrtek, v pátek a v pondělí v Chomutově (David Beneš, 17. července), Hradci Králové (Jan Šenkýř, 18. července), Týništi nad Orlicí (Libor Ligač, 18. července) a Jičíně (Ivo Klusák, 21. července).

„Konkrétní podoba pohřbu se vždy domlouvá s rodinou. Záleží pochopitelně na jejich přání a na konkrétních možnostech. Pohřbu se zúčastní zástupci jednotek, ze kterých byli padlí vojáci.“

„V průběhu pohřbu zazní tři čestné salvy k uctění památky padlého vojáka a hymna České republiky. Pohřbu se také účastní Čestná stráž Armády ČR a Ústřední hudba Armády ČR,“ přiblížil Českému rozhlasu mluvčí Generálního štábu armády Jan Šulc.

Afghánistán - Přehled úmrtí zahraničních vojáků (stav k 13. 7. 2014) | Foto: ČTK

Blanka Černá, Simona Bartošová, Laura Havlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme