Od malé jiskry k velkému požáru. Pumpy varují před výbojem statické elektřiny

Výboj statické elektřiny na čerpací stanici může způsobit vážný požár. Pumpy před tím varují řidiče piktogramem u tankovacího stojanu. Pro člověka není takový náboj nijak nebezpečný, asi každý už někdy, lidově řečeno, dostal pecku. Velmi často třeba právě od karoserie auta při tankování. Od malé jiskry ovšem není daleko k velkému požáru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tankování pohonných hmot

Tankování pohonných hmot | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

„Statická elektřina nepochybně může zapálit páry benzinu ve vzduchu. Teoreticky i prakticky si to dokážu představit. Všichni víme, že když si večer sundáváme svetr a je suchý vzduch, jiskří to tak, že ty jiskřičky vidíme. Kdyby nastaly nepříznivé podmínky, může k zapálení dojít,“ říká Pavel Kudrna z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak zamezit elektrostatickému výboji na čerpací stanici, zjišťoval redaktor Matěj Skalický

Stačí, abyste se takovým svetrem otřeli o potahy sedadel z umělých vláken, a po vystoupení z auta na benzince se dotkli až tankovací pistole. Spousta takových případů je zdokumentovaná na internetu.

A komu by se zdálo, že prostým řešením jsou kožené sedačky, podle Kudrny se mýlí:

„Když auto jede po silnici, pneumatika se tře o silnici a zase by mohla vzniknout statická elektřina. Pneumatika je pryž a obsahuje dál saze a ty jsou trochu vodivé. Přirozeně tam docházím k tomu, že se ten náboj vybíjí skrz materiál pryže. Existují pneumatiky, které toto mají menší a ten problém je tam větší.“

Aby problém nebyl žádný, uvazovaly se dříve na karoserii antistatické pásky. Když zrovna nevlály ve větru, auto bezpečně uzemnily. Doba krepsilonových košilí podobný zlepšovák na oblečení ze syntetických látek neměla, dnes postačí silná dávka aviváže.

Nejdřív kov, pak až zem

I tak si musíte dát při tankování pozor, hlavně se po zasunutí pistole do hrdla nádrže nevracejte znovu do auta.

„Zažil jsem i sám, že jsem vystoupil, sáhl na kliku a dostal slabou elektrickou ránu. Když vystupujete z auta, saháte jen na plastové věci, až když zavíráte dveře, je ten moment, kdy se dotknete karoserie,“ popisuje Kudrna.

Pak už nezáleží na tom, zda je elektrostaticky nabité auto nebo jeho řidič. Potenciálnímu výboji však můžete jednoduše předejít správným uzemněním.

Při vystupování z auta se stačí dotknout jeho kovové části, teprve až pak stoupnout na zem. Nedostanete žádnou ránu a nezpůsobíte ani žádný požár.

Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme