Itálie čelí stále silnějšímu náporu uprchlíků, žádá o výraznější pomoc EU

Do Itálie nemíří jen miliony turistů ze všech koutů světa včetně Česka. Na ostrovy jako Lampedusa nebo Sicílie se skoro každý den snaží dostat uprchlíci ze severní Afriky. Od začátku roku už tuto životně nebezpečnou cestu podniklo víc než 50 tisíc lidí. Itálie, která nyní předsedá Evropské unii, proto volá ostatní země osmadvacítky o pomoc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie doprovází migranty, kteří vystoupili z lodi námořnictva v sicilském přístavu Pozzallo

Policie doprovází migranty, kteří vystoupili z lodi námořnictva v sicilském přístavu Pozzallo | Zdroj: Reuters

Evropa je přirozenou hranicí a Itálie to teď silně pociťuje, řekl v Evropském parlamentu italský premiér Matteo Renzi. Kvůli konfliktům v Sýrii nebo na východě Afriky prchají do Evropy desítky tisíc lidí.

Řada z nich pluje na provizorních bárkách přes Středozemní moře. Stovky z nich už během cesty zahynuly, ty další přepraví italské námořnictvo na pevninu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Itálie žádá EU o pomoc při řešení náporu afrických uprchlíků. O téma se zajímal bruselský zpravodaj ČRo Ondřej Houska

Například v pondělí u Sicílie našli Italové na rybářské lodi s 600 emigranty z Afriky 30 mrtvých těl. Udusili se na těžko přístupných místech na lodi. Loni v září se u břehů italského ostrova Lampedusa nedaleko Sicílie potopila loď s uprchlíky. Při havárii tehdy zemřelo přes 360 běženců.

Itálii záchranná operace stojí každý měsíc v přepočtu asi čtvrt miliardy korun. Renzi připomíná, že Itálie do evropského rozpočtu víc peněz platí, než z něj dostává. Řím je na to podle něj hrdý, ale přesto chce, aby ostatní země projevily solidaritu.

Uprchlíci, které Italové zachrání, totiž většinou míří do dalších zemí Evropské unie. Někteří italští politici chtějí, aby ostatní členské země část uprchlíků dobrovolně přijímaly a tím ulehčily přetíženému italskému systému táborů a ubytovacích zařízení pro zbídačené a zoufalé běžence.

Češi v názoru na přijetí imigrantů nejsou jednotní

Byli by k něčemu takovému ochotní Češi? „To si myslím, že je otázka, která není přijatelná a před tím bych udělal tlustou červenou čáru,“ reagoval europoslanec za evropské liberály z hnutí ANO Pavel Telička.

Nebránil by se prý tomu, aby Italové dostali z evropského rozpočtu víc peněz na ostrahu hranic. Uprchlíky ale do Česka přijímat nechce. Stejně jako Kateřina Konečná z KSČM, která v Evropském parlamentu patří ke skupině radikální levice.

„Prozatím v tom nevidíme řešení. My vidíme řešení v tom, aby těch uprchlíků bylo stále méně. A tím pádem bychom neměli vůbec prostor tyto věci řešit,“ uvedla. Podle Konečné by měla Evropa dávat víc peněz na rozvojovou pomoc přímo do zemí, odkud uprchlíci odcházejí.

Pavel Svoboda z KDU-ČSL a evropských lidovců naopak přijímání části uprchlíků přímo do Česka neodmítá.

„Když užíváme taková dobra, jako je volný pohyb osob, tak bychom se měli přiměřeně podílet i na ceně, kterou takový volný pohyb stojí. A je-li v té ceně i nějaká malá dávka imigrantů, které bychom měli přijmout, tak bychom to měli akceptovat,“ řekl.

O tom, jestli by Česko případně mělo přijmout část uprchlíků z italských ostrovů, by rozhodovala česká vláda.

Ondřej Houska, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme