Jednání jsou komplikovaná, vydržíme, řekl ČRo člen monitorovací mise OBSE v Doněcku

Zvláštní mise OBSE na Ukrajině stále pátrá po osmi svých členech, které na východě země na konci května zajali proruští povstalci a doteď je drží jako rukojmí. Jednání jsou velmi komplikovaná, a to z různých důvodů, říká v rozhovoru pro Český rozhlas člen monitorovací skupiny OBSE v Doněcku, slovenský diplomat Lubomir Kopaj.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Proruský separatista v regionu Doněck

Proruský separatista v regionu Doněck | Zdroj: Reuters

Naším hlavním úkolem je snažit se o osvobození našich kolegů, kteří jsou od 26. května – jedna skupina a druhá skupina od 29. května – jsou v rukou lidí, se kterými se zatím nejsme schopní domluvit se na osvobození.

Můžete prozradit, v jakém stádiu jsou jednání? V médiích se objevily zprávy, že se už podařilo navázat nějaký kontakt.

Přehrát

00:00 / 00:00

Se slovenským diplomatem Lubomirem Kopajem, členem mezinárodní mise OBSE mluvil v Doněcku zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín

Nerad bych mluvil o konkrétních detailech. Protože jednání probíhají a neradi bychom ohrozili jejich chod. Mohu říci, že rozhovory jsou velmi náročné, vyžadují hodně trpělivosti a o to více se snažíme, abychom je dovedli k úspěšnému konci.“

Zdejší prostředí je různorodé a působí tady několik různých skupin, které mají své vlastní cíle. To je asi hlavní překážka v dialogu s Kyjevem. Nebo jsou ještě nějaké jiné?

Na východní Ukrajině platí jednostranné příměří nařízené prezidentem Porošenkem

Číst článek

Nerad bych konkretizoval, ale pravdou je, že konflikt, který momentálně ve východní Ukrajině je, je specifický. Není to klasický konflikt mezi dvěma stranami, ale je tu mnoho zájmových skupin. Tím je ta situace složitější.

Pozorovatelé zadržení v dubnu jsou už svobodní

Nejde o první případ zadržení pozorovatelů OBSE na Ukrajině. Proruští ozbrojenci zadrželi již 25. dubna ve východoukrajinském Slavjansku sedm pozorovatelů OBSE, mezi nimiž byl i podplukovník české armády Josef Přerovský. Ze zdravotních důvodů byl nejprve propuštěn zadržovaný Švéd, ostatní unesení byli propuštěni 3. května.

Po návratu do vlasti Přerovský řekl, že jemu ani kolegům z Německa, Polska a Dánska únosci fyzicky neubližovali, ani je netrápili hlady.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme