Drobného všichni chtěli vidět vyhrát Wimbledon, před 60 lety jim to splnil

Vyhrát Wimbledon je snem spousty tenistů, teď aktuálně i dvou Češek Lucie Šafářové a Petry Kvitové v ženské dvouhře. Přesně před šedesáti lety - 2. července 1954 - se tento sen splnil českému emigrantovi Jaroslavu Drobnému.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Wimbledon

Wimbledon | Foto: Český rozhlas

Na metr vysokém černobílém plakátu v jedné ze správních budov All England Clubu je Jaroslav Drobný v lehkém podřepu zřejmě připravený zasáhnout na síti. Na očích má tmavé brýle a zdá se, že se i lehce usmívá. Možná už tuší, že se mu podaří konečně slavný Wimbledon vyhrát.

Přehrát

00:00 / 00:00

Před 60lety triumfoval ve Wimbledonu Jaroslav Drobný

„Když se řekne Drobný, naskočí vám k tomu sympatický starý muž, kterého chtěl každý vidět vyhrát Wimbledon. Jeho titul v roce 1954 byl velmi populární, porazil tehdy ve finále Kena Rosewalla, to byl tehdy ještě málo zkušený teenager, bylo mu tenkrát devatenáct,“ říká přední britský tenisový komentátor a publicista Chris Bowers, autor knih o Rogeru Federerovi či Novaku Djokovićovi, a dodává:

„Drobný byl velmi milý pán, potkali jsme se tuším v roce 1996 během semifinále Česko-Švédsko v Praze a pak v roce 2000 v Ostravě během zápasu Česko-Velká Británie. Ano, potkal jsem se s ním dvakrát a znovu říkám, byl to velmi dobrý muž.“

Historický úspěch českých tenistek ve Wimbledonu sledují také pyšní rodiče

Číst článek

Jaroslav Drobný vyhrál Wimbledon jako druhý levoruký tenista po Australanovi Normanu Brookesovi, vítězi z roku 1914, a lidé mu prý tehdy ve finále hodně fandili. „Cítili, že je to jedna z posledních příležitostí českého emigranta vyhrát nejslavnější turnaj,“ vysvětluje Chris Bowers.

Jaroslav Drobný hrál často v tmavých brýlích, ale své soupeře rozhodně nepřehlížel, naopak. Byl známý tím, že dopředu studoval los a chodil se dívat na zápasy svých možných protivníků. Spát chodil brzy. "Nenávidím party," kdysi prohlásil.

Ve Wimbledonu mají i fotky bývalých šampionů, jako třeba Jaroslava Drobného | Foto: Jiří Hošek

A odměnou mu byl nejenom wimbledonský titul, který 2. července 1954 získal. V té době už měl ve své sbírce dvě trofeje z Roland Garros, ale také třeba titul mistra světa v ledním hokeji s československou reprezentací.

Ovšem nejen jako sportovního obojživelníka si jej pamatují tenisoví fanoušci. Drobný byl jediným tenistou, který hrál Wimbledon za čtyři různé státy, připomíná mi v útrobách Centrálního dvorce australský komentátor Craig Gabriel.

Jaroslav Drobný startoval za Protektorát Čechy a Morava, za Československo, po komunistickém převratu v rodné zemi za Egypt a při své rozlučce s turnajem v roce 1960 už jako Brit.

Ale Janu Kodešovi, který v roce 1973 jako druhý tenista české národnosti v All England Clubu triumfoval, pochopitelně radil v mateřštině.

Kodešovi radil s returnem

„Přišel se na mě podívat a vynadal mi, jak to returnuju, že to musí lítat do kurtu, aby soupeř měl strach. Nejde returny zahazovat a pak to mlátit. Prý že podávající hráč se musí třást strachy,“ vzpomínal ve wimbledonském areálu Jan Kodeš na rady Jaroslava Drobného, který měl sám do svého zranění ramene nejrychlejší a nejtvrdší servis ze všech tenistů ve Wimbledonu.

Jaroslav Drobný byl celou kariéru ryzím amatérem. Tady v londýnské čtvrti Kensington South kdysi založil ochod s názvem Sport Drobný a provozoval ho až do osmdesátých let.

Po smrti legendárního tenisty v roce 2001 zdejší aukční síň Christie´s na 85 Old Brompton Road nabízela i některé předměty připomínající skvělou kariéru wimbledonského šampiona. Včetně cestovatelského kufru, který zhruba polovinu života českého emigranta vděčně symbolizoval.

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme