V Brně mají jedny z nejmodernějších varhan, nástroj s tisíci píšťal se rozeznívá každou neděli

Brno se od konce června pyšní jedněmi z nejmodernějších varhan v České republice. Během prázdnin na ně chodí každou neděli před polednem hrát studenti hudby. Kdokoli si tak může poslechnout, co takové varhany umí. Během liturgií totiž šanci odhalit všechny své možnosti nedostávají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Varhany v kostele Nanebevzetí Panny Marie

Varhany v kostele Nanebevzetí Panny Marie | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

Dobré varhany mají speciální rejstřík na zvonkohru. Při běžné mši svaté obvykle nedojde k jeho využití. A proto v Brně v jezuitském kostele Nanebevzetí Panny Marie zavedli takzvané nedělní varhanní půlhodinky.

Třicet minut před polednem přijdou studenti hry na varhany předvést, co všechno nástroj s několika tisíci píšťal umí. A zbrusu nové brněnské varhany za více než 35 milionů jsou jim k tomu výborným pomocníkem.

„Tento rejstřík se jmenuje cimbálová hvězdice. Nahoře je z dřeva vyřezávaná hvězda a zvonečky. Jak se rejstřík spustí, tak se hvězdice začíná otáčet a zvonečky zvoní. Dá se to využít hodně na Vánoce do koled. Přináší to takovou nebeskou atmosféru,“ říká Jiří Lang.

Přehrát

00:00 / 00:00

O využití moderních varhan natáčela redaktorka Martina Pelcová

Sedmnáctiletý varhaník z Rajhradu u Brna předvádí zvláštnosti zbrusu nových brněnských varhan. Těší se, až je předvede při svém hraní.

„Vybral jsem skladby především od Bacha, protože to je takový varhanní Bůh. Potom aby lidi mohli porovnat ostatní hudební styly, tak dvě skladby – romantickou a moderní. A nakonec bych předvedl svoje improvizace,“ prozrazuje Jiří.

Varhanní půlhodinky do Brna přivedl páter Martin Bejček. U nás jsou podle něj zatím ojedinělé:

„Jsou inspirovány praxí německy mluvících zemí, kde se praktikuje takzvaná "organ musik der mittag" (varhanní hudba k poledni). To znamená, že varhanní hudba bude vždy znít v podání některého z varhaníků a lidé, kteří budou v kostele, tak si během té půlhodiny mohou kostel prohlédnout, sedět, přemýšlet a poslouchat varhanní hudbu.“

Nové varhany slouží brněnskému kostelu Nanebevzetí Panny Marie teprve dva týdny. Místní věřící, ale i hudebníci si je doslova vymodlili. Zhotovila je švýcarská dílna, která dodala varhany i do Sixtinské kaple, a jsou tak jedním z nejmodernějších varhanních nástrojů v České republice.

Martina Pelcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme