Odsouzení v kauze MUS chtějí napadnout důkazy i příslušnost k soudu

Manažeři nepravomocně odsouzení v kauze Mostecké uhelné společnosti (MUS) mají připravené odvolání proti rozsudku švýcarského soudu. Chtějí v něm poukázat na porušování základních práv obviněných, nepříslušnost a nekompetentnost soudu v Bellinzoně nebo zkreslení důkazů. Novinářům to dnes řekli advokáti manažerů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Federální trestní soud v Bellinzoně nepravomocně potrestal v říjnu Jiřího Diviše, Antonína Koláčka, Marka Čmejlu, Petra Krause a Oldřicha Klimeckého v kauze MUS nepodmíněnými tresty od roku a čtyř měsíců do čtyř let a čtyř měsíců. Byli uznáni vinnými z podvodů a praní špinavých peněz. Muži trvají na své nevině.

Manažeři obdrželi písemné zdůvodnění rozsudku na začátku června. Lhůta pro podání uplyne části manažerů tento čtvrtek, části pak příští týden.

Podle advokáta Bohdana Žáčka bude předmětem odvolání například porušení práva na spravedlivý proces nebo na řádnou obhajobu. Advokát v této souvislosti zmínil, že nebyl text odůvodnění rozsudku přeložen do češtiny. Při třicetidenní lhůtě pro podání odvolání tak text údajně překládalo pět překladatelů, což jim zabralo dva týdny.

V dovolání bude také stížnost na nepříslušnost švýcarských soudů, protože se celá údajná trestná činnost stala v Česku. „Rozsudek je nekvalitní z toho úhlu pohledu, protože se nevypořádal se všemi důkazy,“ vysvětli jeden z důvodů Čmejla.

Soud v kauze MUS se týkal její privatizace v roce 1999, kdy český stát prodal odsouzeným manažerům skoro polovinu akcií společnosti za 650 milionů korun. Později se objevilo podezření, že manažeři peníze na nákup akcií nelegálně vyvedli z MUS a následně byly vyprány ve Švýcarsku, což začala v roce 2005 prošetřovat švýcarská policie. V této souvislosti švýcarské úřady zablokovaly 600 milionů švýcarských franků.

Odvoláním se bude zabývat Spolkový nejvyšší soud v Lausanne.

Loni v listopadu také bellinzonský soud rozhodl, že ze zablokovaných peněz bývalých manažerů MUS neuvolní žádné odškodné pro Českou republiku ani pro společnost Czech Coal Services (CCS), která je nástupcem Mostecké uhelné.

Exmanažeři MUS přitom podle soudu způsobili svou údajnou trestnou činností větší finanční škody, než je hodnota jejich zablokovaných prostředků. Pokud neuspějí s odvoláním, znamená to, že o své miliardy přijdou.

V České republice je pětice mužů stíhána ze zneužití informace a postavení v obchodním styku. Policie je podezřívá, že z MUS vyvedli 150 milionů dolarů, tedy přes tři miliardy korun, které využili na nákup akcií MUS. Předloni v říjnu přibylo obvinění z podvodu při privatizaci firmy v roce 1999. Podle žalobce způsobili státu škodu přes 1,6 miliardy korun.

Kromě bývalých manažerů dolů jsou od loňského podzimu v kauze stíháni také exnáměstek ministra průmyslu Robert Sýkora a zbrojař Pavel Musela. Sýkora čelí obvinění z přijímání úplatku a Musela z podplácení. Oběma hrozí až pět let vězení. Podle žalobce jejich stíhání souvisí s rozhodováním vlády o prodeji akcií MUS.

Odsouzení bývalí manažeři Mostecké uhelné | Foto: Český rozhlas

ČTK, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme