ČSSD spustila historicky první vnitrostranické referendum

Začalo první korespondenční referendum v historii ČSSD. Více než 22,5 tisíce členů bude odpovídat na tři otázky, které se týkají vnitřního chodu ČSSD i prosazování některých témat na politické scéně. Výsledky plebiscitu budou známé začátkem srpna.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek

Členové strany dostanou domů hlasovací lístky se třemi otázkami. Jednak se jich vedení ptá, jestli by sociální demokracie měla zákonem omezit kumulaci placených veřejných funkcí.

Druhá otázka je, zda by mělo být na kandidátkách ČSSD 40 procent žen, a třetí otázka zní, zda by o podobě kandidátek měli rozhodovat v přímém hlasování všichni členové ČSSD v příslušném volebním obvodu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O referendu ČSSD informuje reportérka Květa Moravcová

„Je to jedna z možností, jak trochu probudit členskou základnu, ale není to cesta, která vede k tomu, že by se sociální demokracie více odrazila k tomu, že by opět získávala příznivce,“ domnívá se komentátor Českého rozhlasu Petr Hartman.

Podle něj ČSSD škodí hlavně její vnitřní rozhádanost. Opozice je v současné době zastoupena spíše v regionech a jakýmsi zosobněním opozice vůči Bohuslavu Sobotkovi je Michal Hašek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Roman Sklenák, předseda poslaneckého klubu ČSSD, a komentátor ČRo Petr Hartman ve vysílání Radiožurnálu

Do jaké míry spory ovlivní platnost nebo výsledek referenda, lze těžko odhadnout. Hlasování totiž bude anonymní. Šéf strany Bohuslav Sobotka v jeho smysl ale věří.

„Posilujeme jednoznačně vnitřní demokracii. Uskutečnění referenda a případná změna pravidel pro primárky pomůže k oživení sociální demokracie,“ uvádí Sobotka.

Členové ČSSD můžou hlasovat do konce července. Pokud vyplněné hlasovací lístky vrátí méně než 25 procent straníků, referendum bude neplatné. Hartman tipuje, že plebiscit mezi sociálními demokraty uspěje a většina z nich bude hlasovat pro všechny otázky kladně.

Škromach: Referendum není souboj uvnitř strany

Zdeněk Škromach | Foto: Noemi Fingerlandová

„Myslím, že dlouhodobě přímá demokracie v sociální demokracii chybí,“ poznamenal Zdeněk Škromach, místopředseda Senátu za ČSSD. „Jsem rád, když budou moci více zapojeni členové.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O referendu členů ČSSD mluvili Zdeněk Škromach, místopředseda Senátu za sociální demokracii a komentátor Práva, Alexandr Mitrofanov

„Referendum není žádný souboj uvnitř stany, jak je to někde prezentováno. Na druhé straně je potřeba říci, ať už referendum dopadne jakkoli, ať už se odpoví na otázky ano, nebo ne, tak je důležité, aby je pak vedení strany naplnilo,“ upozornil Škromach.

Neobává se, že by referendum bojkotovali odpůrci Bohuslava Sobotky. „Tuto prezentaci považuji za uměle vytvořenou a naprostý nesmysl,“ zdůraznil Zdeněk Škromach. „Je to hloupé a zbytečné.“

„Jsem přesvědčen, že členové budou dostatečně informováni a motivováni k tomu, aby svůj názor vyjádřili,“ řekl Zdeněk Škromach, místopředseda Senátu za ČSSD.

Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme