Bárta s Königem se shodují: Tour ztěžuje počasí a atmosféra je extrémní

Peloton Tour de France se dnes zastavil. Cyklisté mají den volna v Besançonu, dávají se dohromady po úvodních stovkách kilometrů a také bilancují. A dva Češi v závodu mohli i zrekapitulovat své první zkušenosti z premiéry na Tour de France.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lídr NetAppu Leopold König (číslo 201) se rozjíždí před etapou, s ním i Jan Bráta (202)

Lídr NetAppu Leopold König (číslo 201) se rozjíždí před etapou, s ním i Jan Bráta (202) | Foto: Jiří Hošek

„Vypočítali jsme, že od etapy v Londýně každý den aspoň chvíli pršelo. Závod je kvůli počasí zatím strašně těžký,“ začal Leopold König z týmu NetApp rovnou počasím, jedním ze specifik, které dělají letošní Tour ještě těžší a extrémnější než v jiných ročnících.

Jan Bárta přidává další ze specifik, které Tour dělí od jiných závodů velké trojky - italského Gira a španělské Vuelty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Tour de France je dnes volný den

„Je maximálně nervózní. Počasí se nám zatím taky moc nevydařilo, každý den pršelo, i proto se tolik padá.“

A pády mají příčinu i v samotné podstatě Tour. Je největší, nejslavnější, nejprestižnější. Jinde, než jiné závody. „Na Vueltě i Giru se hodně bojuje o pozici, ale tady je to ještě znásobené. I mediální pozornost je obrovská.“

Kdyby jen mediální. Ale i divácká. Letošní Tour byla specifická ještě jednou záležitostí. Tou, o které si sám mohu nechat jen vyprávět.

Cyklisté z pelotonu Tour ubývají i o volném dnu, odstoupil Cancellara

Číst článek

Obvykle bývá suverénně nejvíc obsypaná diváky trať třeba na L'Alpe d'Huez a případně v jiných známých stoupáních, kde se rozhoduje o celkovém vítězi.

Ale Teď vévodí anglická část. Jan Bárta to sám neřekl, ale Leopold König na něj prozradil, že ho zájem lidí až rušil.

„Říkal mi, že vůbec nemohl jet, protože hluk a všechno kolem ho hrozně znervózňuje. Chvíli jsme si na to zvykali. Není jednoduché, když vám fandí dva miliony lidí po celé trati, jsou v zástupech, a vy neslyšíte ani vlastního slova. I Contador a Cancellara říkali, že je to extrémní atmosféra,“ říká Leopold König, který i v další etapě na Tour de France šlápne do pedálů.

Český cykllista Jan Bárta během závodu Tour de France | Foto: Reuters

Tomáš Kohout Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme