V Plzni ožije bývalá plovárna na Radbuze. Vzniknout tam má kulturní centrum

Plzeň zrenovuje bývalou městskou plovárnu. Ta vznikla už v roce 1910 a původně sídlila v místech dnešního Wilsonova mostu. Při jeho stavbě byla ale přesunuta dále po řece Radbuze. Nyní by zde mělo vzniknout nové kulturní centrum.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotky z plzeňské Plovárny

Fotky z plzeňské Plovárny | Foto: Marek Sivák

„Plovárna fungovala do 50. let, pak už se lidé začali chodit koupat spíše na Bolevecké rybníky, takže postupně zanikla,“ připomíná konec kdysi velmi oblíbené plovárny Marek Sivák ze společnosti Plzeň 2015.

Ta se v rámci projektu Pěstuj prostor rozhodla společně s iniciativou Maják Plzně plovárnu zrenovovat. V první polovině minulého století navštěvovaly plovárnu tisíce lidí. Rekord zaznamenaný v dobovém tisku atakoval hranici 5 tisíc návštěvníků.

Přehrát

00:00 / 00:00

O obnovu plzeňské městské plovárny se zajímal redaktor Adam Vlček

„Od těch 50. let dále místo již nebylo tak intenzivně využíváno, dneska vlastně proudí po obou březích řeky Radbuzy lidé, kteří se prochází podél řeky, ale nemají žádný důvod se na tam zastavit.“

„A naším cílem je to místo nějakým způsobem obnovit, upravit, a protože si stále zachovalo tu skvělou plovárenskou atmosféru, tak ji podpořit a vrátit tomuto místu nějaký důvod, proč by se tam lidé měli zastavit, nebo proč by bylo dobré tam pořádat kulturní akce,“ vysvětluje Marek Sivák.

Mezinárodní workshopy

Proměna plovárny bude probíhat pomocí mezinárodních workshopů. Tedy prostřednictvím dobrovolníků, kteří do Plzně přijedou z různých koutů světa a za stravu a bydlení budou na projektu pracovat. Workshopy začínají už zítra a zapojit se samozřejmě mohou i Plzeňané.

„Plzeňská veřejnost se může zapojit tento den od čtyř hodin, kdy proběhne společný veřejný úklid místa a večerní sousedské posezení u ohně.“

Plzeň 2015 se snaží přilákat i ostatní, které zajímá, co nového na plovárně vzniká. Připravila proto několik akcí. Tou první jsou architektonické soutěže u Radbuzy, které jsou naplánovány už na čtvrtek.

„18. července od šesti hodin tam proběhne koncert tří kapel a 25. a 26 července budou na místě probíhat plovárenská odpoledne, během nichž tam bude řada atrakcí - od lodiček, přes historické prohlídky po jídelní workshopy s mexickým umělcem, který bude na plovárně působit dva a půl měsíce v rámci umělecké stáže v Plzni,“ láká na znovuzrozenou plovárnu Marek Sivák.

Místo bude k dispozici i pro soukromé účely nebo kulturní akce.

Adam Vlček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme