Většina Rusnokových ministrů zůstala ve státní správě. Fischer se ale vrátil do CE Group

Bývalí ministři Rusnokova kabinetu po svém vrcholném působení na české politické scéně většinou stále pracují pro stát. Někteří ale začali působit v soukromých firmách. Například Rusnokův ministr financí Jan Fischer se vrátil zpět do energetického byznysu. Pracuje opět v energetické společnosti CE Group, kde byl zaměstnaný před svým nástupem na resort financí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisková konference po schůzy vlády, Jan Fischer

Tisková konference po schůzy vlády, Jan Fischer | Foto: Filip Jandourek

Šéf energetické společnosti Ladislav Dráb Janu Fischerovi pomáhal finančně při prezidentské kampani. Poté, co Fischer jako prezidentský kandidát neuspěl v boji o Hrad, ho zaměstnal.

Po dvou měsících se pak Fischer stal ministrem financí v Rusnokově úřednické vládě. Jan Fischer Radiožurnálu potvrdil, že ve společnosti, kde byl už jednou zaměstnaný, opět pracuje:

Přehrát

00:00 / 00:00

O nynější působení ministrů Rusnokovy vlády se zajímal redaktor Jaroslav Gavenda

„Už jsem týden zaměstnán ve stejné pozici, ve stejné kanceláři. Takže návrat se vším všudy.“

Není ale jasné, na jak dlouho. Podle Lidových novin by měl Fischer nastoupit do Evropské banky pro obnovu a rozvoj v Londýně.

Exministr ale Radiožurnálu řekl, že žádnou konkrétní nabídku nedostal. Připouští ovšem, že budoucnost je otevřená.

Posty v diplomacii, na Hradě i v ČNB

Na významný post v zahraničí by měl nastoupit také exministr životního prostředí Tomáš Podivínský z KDU-ČSL. Podle týdeníku Respekt nahradí v Německu dosavadního velvyslance Rudolfa Jindráka.

Na jeho jménu se prý shodlo ministerstvo zahraničí, prezident a premiér. Radiožurnálu Podivínský řekl, že se k tématu nechce vyjadřovat. O moc sdílnější nebylo ani ministerstvo zahraničí.

„Ministerstvo zahraničních věcí se nevyjadřuje k personálním otázkám, zejména k průběhu jmenování nových velvyslanců,“ uvedla mluvčí české diplomacie Johana Grohová.

Z ‘vlády odborníků‘, jak ji nazýval prezident Zeman, našel uplatnění na Hradě pouze exministr obrany Vlastimil Picek, který je poradcem pro armádu a bezpečnost. Jak ale vysvětluje mluvčí Hradu Jiří Ovčáček, bývalí ministři mohou docházet na jednání prezidentova expertního týmu.

„Na jednání expertního týmu pana prezidenta, nejbližší se bude konat tuto sobotu, jsou pravidelně zváni jak bývalí ministři, tak třeba ministři stávající,“ uvedl Ovčáček.

Samotný expremiér Jiří Rusnok je od března členem bankovní rady České národní banky.

Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme