Lech Walesa představí na letošním ročníku MFF v Karlových Varech film o sobě

Už po 49. se dnes rozzáří plátna Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Lázeňské město znovu očekává tisíce filmových fanoušků i profesionálů. Organizátoři festivalu slibují, že budou mít z čeho vybírat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z filmu Walesa: Člověk naděje

Z filmu Walesa: Člověk naděje | Foto: Artcam

Karlovarský festival je největším českým svátkem filmu. Po dobách veselejších i smutnějších se vypracoval k pozici jedné z nejvýznamnějších filmových přehlídek ve střední Evropě.

Dokazují to i hvězdní hosté, kteří sem jezdí. Po Johnu Travoltovi, Robertu Redfordovi či Robertu De Nirovi to letos bude například Mel Gibson.

„Přijíždí do Karlových Varů ne jako herec, ale představit svůj poslední snímek, mystické drama Apocalypto. Zároveň bude pro návštěvníky festivalu v den zahájení v letním kině ve 23. hodin promítnut jeho kultovní film Šílený Max,“ přibližuje prezident festivalu Jiří Bartoška.

Do Karlových Varů přijedou i další hvězdy, například Fanny Ardantová, Lauren Dernová nebo Lech Walesa, který tu uvede světovou premiéru nové verze filmu o sobě.

„Světová premiéra je to v tom, že Ondřej Vajda ve svém filmu Walesa: Člověk naděje pro uvedení v Karlových Varech udělal režisérský střih. Ten film opravdu bude strašně zajímavý nejen proto, že přijedou představitelé hlavních rolí, ale zároveň prezident Lech Walesa,“ láká návštěvníky Bartoška.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pozvánku na letošní ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech přináší reportéři Tomáš Pilát a Marek Blaho

V hlavní soutěži bude mít česká kinematografie letos dva zástupce. Prvním je snímek Andrey Sedláčkové Fair Play.

„Nikdo o tom nechtěl mluvit. Všichni se bojí a nikdo nechce československý sport a sportovce pošpinit. Doping není věc, na kterou by byli lidé pyšní: Já jsem dopoval, píchal jsem jim tyhle prostředky, které nejsou pro zdraví nic moc,“ uvádí svůj film Sedláčková.

Druhým českým zástupcem v hlavní soutěži je film Miroslava Krobota Díra u Hanušovic. Umělecká poradkyně festivalu Eva Zaoralová se těší na reakce zahraniční kritiky.

„Pozoruhodné je, že Miroslav Krobot je daleko známější v zahraničí, protože on byl s filmem Muž z Londýna v Cannes a s Nebelem byl v Benátkách. On je zajímavá postava z hlediska hereckého, tak si myslím, že poznat ho jako tvůrce bude určitě i pro zahraniční tisk zajímavé,“ očekává Zaoralová.

Festival představí dále nezávislou americkou scénu, pětadvacet filmů z letošního festivalu v Cannes a několik retrospektiv významných světových filmařů. V rámci doprovodného programu vystoupí například známý soubor La Putyka. Festival skončí v sobotu 12. července.

Tomáš Pilát, Marek Blaho Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme