Volání, SMS i mobilní internet při cestování po EU od července zlevní

Volání ze zahraničí by mělo být od začátku července zase o něco levnější. Evropská unie tak pokračuje v plánovaném snižování cen za volání, esemesky i stahování dat. Používání map, sledování videa nebo procházení e-mailů v chytrých mobilech tak už bude na dovolené v zemích unie o něco příjemnější.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

telefonování

telefonování | Foto: stock exchange

Cena za stažení jednoho megabytu dat v Evropské unii bude od července maximálně 5 korun a 50 haléřů. V současnosti to je víc než 12 korun.

„Regulace je přímo účinná pro všechny země Evropské unie, bude tedy platit i pro české zákazníky,“ potvrzuje Ondřej Malý, člen Rady Českého telekomunikačního úřadu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O roamingu mluvil na Radiožurnálu Ondřej Malý, člen Rady Českého telekomunikačního úřadu

Finální ceny budou ještě vyšší o DPH. Evropská unie je zveřejňuje bez daně, protože ta je v každé zemi jiná.

A jak jsme na tom v Česku s poplatky za volání ve srovnání s ostatními státy? „Česko patřilo v minulosti docela dlouho mezi země, které měly nejdražší volání v Evropě,“ podotýká Malý a pokračuje:

„Poslední rok a půl je to o něco lepší, nicméně stále patříme mezi země, které jsou lehce nad průměrem Evropské unie. Jsou země jako Finsko nebo Rakousko, kde je domácí volání výrazně levnější.“

Podle průzkumu Evropské komise přes 90 procent Evropanů používá svůj mobil v cizině méně než doma. Skoro polovina lidí by v cizině nikdy nepoužila internet v mobilu, více než čtvrtina Evropanů pak svůj mobil v zahraničí raději úplně vypíná.

Co se týče volání, český T-Mobile už snížil roamingové volání od poloviny června, Vodafone zlevňuje od července. Není proto vyloučeno, že čeští operátoři ceny ještě nějak sníží.

„Prostor k tomu mají a asi není důvod, proč by nemohli trochu více zostřit svůj konkurenční boj. Úřad k tomu dokončuje analýzu příslušného trhu. Pokud se ukáže, že operátoři mají například společnou významnou tržní sílu, pak je samozřejmě možné, aby úřad reguloval. Pak se dá předpokládat, že konkurence bude ještě o něco větší,“ říká Ondřej Malý.

„Pokud toto úřad nezjistí, pak bude jen na operátorech, jak moc si budou konkurovat. Úřad má ale jiné kroky, kterými zajistí daleko lepší ochranu spotřebitele a ještě větší a lepší konkurenci na trhu,“ dodává.

Pavla Firbacherová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme