Informační válka o sestřelené letadlo: zmatek kolem černých skříněk i údajné odposlechy

Kolem letadla, které spadlo nad územím východní Ukrajiny, je spousta informačních nejasností. Ukrajinská a ruská strana vydávají často protichůdné informace, které přejímají i světová média. Nejasný je proto osud černých skříněk z havarovaného Boeingu, původ rakety, která letadlo sestřelila, i pravost údajných nahrávek, kde se k sestřelení přiznávají proruští separatisté.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protichůdné informace se množí například kolem černých skříněk z trosek letounu. Nejprve se jejich vlastnictvím pochlubili proruští separatisté, kteří je plánovali předat ruské tajné službě.

Jiní jejich zástupci tuto zprávu dementovali. K nalezení obou černých skříněk se pak přihlásili ukrajinští vyšetřovatelé na místě.

Přehrát

00:00 / 00:00

O spekulacích kolem nehody letadla na Ukrajině mluvil zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín

Podle nejnovějších informací by měla jedna z nich být v držení ukrajinské strany. Druhou prý našli proruští ozbrojenci už v noci a podle informací ukrajinského ministerstva vnitra už ji předali ruské rozvědce.

Podle nahrávky údajných rozhovorů mezi povstaleckými veliteli a také mezi údajným ruským agentem a důstojníkem ruské armádní rozvědky GRU, kterou prý disponuje ukrajinská tajná služba, mají být za sestřelení civilního dopravního letadla odpovědni kozáci bojující na straně separatistů.

Nahrávky ale nejsou příliš důvěryhodné. V silách zpravodajských služeb obou stran je vyrobit cokoliv, co bude vypadat důvěryhodně. Dá se tak čekat, že s podobnou nahrávkou přijde i protistrana.

Protiletadlové rakety mají obě strany

Malajsijské letadlo se podle ruského ministerstva obrany pohybovalo v prostoru, kde ho mohla zasáhnout ukrajinská protiletadlová obrana.

Už dříve se objevily informace, že se proruští separatisté zmocnili ukrajinského raketového systému Buk, který by byl schopen letadlo sestřelit.

Povstalci to popírali, dokud se neobjevily fotografie. Potom se s ním naopak chlubili, ale popírala to ukrajinská armáda.

Trosky údajně sestřeleného letadla na východě Ukrajiny | Foto: Reuters

Tvrdila, že se povstalci na jedné z dobytých armádních základen protiletadlové obrany zmocnili pouze techniky, která je zastaralá a není bojeschopná.

Omyl nebo záměr?

Ukrajinská tajná služba už údajně zachytila pohyb samozvaného ministra obrany Doněcké lidové republiky Igora Strelkova, který v noci přijel do Sněžného. Tam údajně zjišťoval, co se vlastně stalo a kdo za to nese odpovědnost.

Raketové komplexy podle ukrajinské rozvědky už údajně zmizely z území Ukrajiny do Ruska.

Komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák upozornil, že zatím není prokázané ani to, že letadlo bylo sestřeleno, přestože tomu mnoho indicií nasvědčuje.

Vladimír Kroc, Martin Dorazín, Vanda Králová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme