Pro zájemce se opět otevřela Hanychovská jeskyně pod Ještědem

Hanychovská jeskyně se o víkendu zase po roce otevřela veřejnosti. O spuštění na lanech do útrob dolomitového vápence v Panském lomu pod Ještědem byl velký zájem. Liberečtí speleologové tak měli opět napilno.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na dně jeskyně je mnoho ze stropu odpadávajících kamenů

Na dně jeskyně je mnoho ze stropu odpadávajících kamenů | Foto: Pavel Halla

Jeskyňáři natáhli přes celý panský lom lano a ve výšce se vozí na kladce. Jejich zručnost obdivují všichni, kteří čekají dole frontu na sedák a následné spuštění do jeskyně.

Speleologickému dni, který se letos koná už po jedenácté, velí jeskyňář Daniel Horáček. Vysvětluje mi, proč se Hanychovská jeskyně otevírá jen jednou ročně.

Přehrát

00:00 / 00:00

U Hanychovské jeskyně natáčel Šárka Škapiková

„Každého musíme dolů pouštět zajištěného a zabezpečeného. Tohle nejsme fyzicky schopní zvládnout častěji než jednou za rok. Podle počasí přijde sto a tři stovky lidí,“ říká Horáček.

Jeskyňáři jsou sportovci, vědci i nadšenci. A znají historii všech jeskyní, do kterých přijdou, datum spojené s Hanychovskou jeskyní je rok 1888, kdy byla objevená.

„Jsou krásně vidět ještě zbytky šachty, která je lomem z části otěžená, zbývá už jen zadní stěna. Je to starý ponor, kterým kdysi mizela celá řeka do podzemí,“ prozrazuje jeskyňář.

Někdo jen nahlédl do tmavé díry a raději odešel. Do propasti se naopak vydal třiadvacetiletý Šimon z Liberce.

„Dole je místnost velká asi tři metry čtvereční. Jeskyně vede dál, ale člověk se musí plazit, tam už lidi nepouštějí. Tím, že tam tekla voda, jsou stěny celé pokryté blátem. Není to tady jako ve veřejně přístupných jeskyních, kde jsou stěny čisté,“ sděluje své dojmy.

Po Šimonovi spustí dolů do jeskyně liberečtí speleologové ještě stovky dalších zájemců. Kdo nestihl netradiční výlet tento víkend, musí počkat do příštího roku.

Šárka Škapiková, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme