Ukrajina hlásí nejtvrdší úder povstalců od konce příměří. Při útoku zemřelo až 30 vojáků

Možná až 30 ukrajinských vojáků zahynulo při útoku proruských separatistů nedaleko obce Zelené pole v Luhanské oblasti. Jsou to největší ztráty na straně armády od konce příměří před dvěma týdny. Bojuje se také u Doněcku, kam se blíží ukrajinské jednotky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinská armáda na východě země

Ukrajinská armáda na východě země | Zdroj: Reuters

Útok, při kterém zahynulo až 30 vojáků, byl patrně proveden raketomety Grad.

„Ukázalo se, že ukrajinské síly nemají luhanskou oblast plně pod kontrolou. Měly tam post, na který zcela překvapivě raketami zaútočili proruští separatisté," hlásí z Ukrajiny zvláštní zpravodaj Alexander Tolčinský.

"Je to známkou toho, že mají lépe zmapovaný terén než ukrajinská armáda, která se útokem nechala zaskočit. Proruští separatisté mají v Luhansku ještě docela značnou podporu mezi tamním obyvatelstvem."

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci na východní Ukrajině sleduje zvláštní zpravodaj Alexander Tolčinský

I když k dnešnímu útoku separatistů došlo na frontě u Luhansku, pozorovatelé varují, že to může ovlivnit celkový přístup vlády v Kyjevě.

Prezident Petro Porošenko, který dosud tvrdil, že chce separatisty izolovat, donutit ke složení zbraní a neostřelovat Doněck, po dnešních událostech varoval, že "proruští ozbrojenci za každý život vojáka zaplatí stovkami svých“.

„Myslím si, že je to prohlášení ovlivněné momentální situací. Lidé očekávali poté, co povstalci vyklidili Slavjansk a Kramatorsk a stahovali se k Doněcku, že se konflikt nějak rychle vyřeší. Musíme nechat čas tomu, jak se to projeví konkrétně. Doposud se prezident držel spíš zdrženlivě. Nechtěl připustit otevřený útok na Doněck, aby se zabránilo velkým obětem na lidských životech," okomentoval prezidentské prohlášení Tolčinský.

Do ruských táborů proudí tisíce uprchlíků z Ukrajiny

Číst článek

Armáda předtím informovala o dalších třech mrtvých vojácích, jejichž obrněný vůz najel na minu u přechodu Dovžanskyj na hranici s Ruskem, u něhož už delší dobu probíhají boje.

Další příslušník vládních sil zahynul během střetů poblíž města Karlivka v Doněcké oblasti, které je jednou z hlavních bašt v tomto regionu, kde rebelové dosud vzdorují vládní "protiteroristické operaci".

„Antiteroristická operace ukrajinské armády není tak úplně dobře koordinována. Ukazují se také trhliny v kontrole ruské hranice, i když vláda v minulých dnech tvrdila, že má hranice s Ruskem plně pod kontrolou. Není to pravda. Body, kterými se dá z Ruska procházet na Ukrajinu, nejsou pod ukrajinskou kontrolou. Putují tam zbraně i dobrovolníci. Vojensky rozhodnuto rozhodně není,“ dodává Tolčinský.

Během bojů v několika posledních dnech zahynulo na druhé straně fronty nejméně 50 proruských bojovníků, uvedl armádní mluvčí Vladislav Selezňov. Šlo především o oběti vzdušného bombardování pozic rebelů poblíž ruské hranice.

Centrum Doněcku stále kontrolují proruští separatisté | Foto: Reuters

Konflikt dnes tragicky odnesla také skupina horníků, jejichž autobus na cestě k dolu Červonopartyzanska u ruských hranic zasáhl dělostřelecký projektil.

Zatímco ukrajinská televize hovořila až o pěti mrtvých, ruská agentura ITAR-TASS informovala o 16 zraněných a několika smrtelných obětech. Donbaská důlní společnost po tragédii dočasně uzavřela čtyři své doly v oblasti až do chvíle, než bude zajištěno bezpečí pracovníků.

Boje se stále vedou také o letiště v Doněcku, které na rozdíl od města samotného kontrolují vládní síly. Podle armády se ve čtvrtek večer k letišti přiblížila skupina povstalců vyzbrojených těžkými kulomety a v noci se tam ozývala střelba.

Můžeme spoléhat jen na vlastní síly. Buď se ubráníme, nebo tady všichni zahyneme, řekl jeden z velitelů proruských separatistů, samozvaný gubernátor Doněcku Pavel Gubarev.

Ve městě se koncentrují jejich jednotky, které se tam stáhly ze Slavjansku a Kramatorsku, které dobyly ukrajinské jednotky.

Ukrajinský prezident chce jednat o příměří, separatisté ho prý odmítli

Číst článek

Podle povstalců zahynul za posledních 24 hodin nejméně jeden člověk a pět bylo zraněno střelbou vládních vojáků v centru druhé separatisty zčásti ovládané oblasti Luhansku. Boje probíhají zvláště v jihovýchodní části Luhanska a na severním luhanském předměstí, odkud jsou podle agentury ITAR-TASS hlášeny ozbrojené střety a dělostřelba.

Rusko, jehož pomoci se rebelové čelící vládní ofenzivě domáhají, ve čtvrtek večer reagovalo na pokračující násilí u hranic tím, že dočasně uzavřelo tři významné přechody. Podle mluvčího bezpečnostního úřadu rostovského regionu Vasilije Malajeva byli z přechodů evakuováni celní úředníci, pohraniční stráž je však nadále střeží.

Alexander Tolčinský, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme