Stavbaři se po osmi letech vrátili na dálnici D11. Dokončí úsek u Hradce Králové

Stavbaři dnes začali pracovat na nedokončeném úseku dálnice D11 u Hradce Králové. Stotisícové krajské město se tak po letech čekání dočká dálničního propojení s Prahou. Část dlouhá 2,5 kilometru by měla být hotová v srpnu 2017.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dostavba úseku dálnice D11 u Hradce Králové

Dostavba úseku dálnice D11 u Hradce Králové | Foto: Ondřej Vaňura | Zdroj: Český rozhlas

Stavbaři se na D11 vrátili po dlouhých osmi letech. V roce 2006 práce skončily kvůli nevykoupeným pozemkům. Teď se ale situace změnila.

„Město se do toho vložilo s tím, že odkoupí ideální polovinu. Nadále probíhají intenzivní jednání, která by ale stavbě neměla bránit. I přes tento sporný pozemek, který se ŘSD nepodařilo vykoupit,“ popisuje aktuální stav Magdaléna Vlčková z královéhradeckého magistrátu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na slavnostní zahájení dostavby úseku D11 u Hradce Králové se byl podívat Ondřej Vaňura

Za ideální polovinu pozemku o výměře 2700 metrů čtverečných město zaplatí 1,7 milionu korun. „Stavět se začne na úsecích, které jsou nejnáročnější. To znamená především mimoúrovňová křižovatka Kukleny a bude se pokračovat mostními objekty. Začíná se ve směru od Hradce Králové,“ říká mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Zatím nevykoupený pozemek by dostavbu nijak zkomplikovat neměl. „Stavba by měla být dokončena do tří let. Samozřejmě záleží na tom, jak se nám podaří vést jednání o zbývajících pozemcích,“ dodává Neřold.

Dva a půl kilometru dlouhý úsek bude stát 1,1 miliardy korun, což je zhruba o 18 procent méně než cena vyplývající z původní smlouvy.

Dostavbou dálnice se významně uleví Novému Městu u Chlumce nad Cidlinou na silnici první třídy číslo 11, kde denně jezdí tisíce kamionů na tranzitní trase Praha - Náchod.

Podle plánů by měla v budoucnu dálnice D11 vést až k polským hranicím.

Slavnostního zahájení dostavby úseku D11 u Hradce Králové se zúčastnil i premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD (vpravo) | Foto: Ondřej Vaňura

Ondřej Vaňura Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme