Izrael pokračuje v útocích v Gaze, do pásma vjely skupiny tanků

Izraelská armáda je připravená rozšířit pozemní operace v Pásmu Gazy. Oznámil to izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Při ofenzivě už zemřelo asi 20 Palestinců a jeden izraelský voják. Armáda se snaží mimo jiné zničit tunely, kterými radikálové pronikají z Gazy na izraelské území. To je podle Netanjahua jeden z důvodů, proč Izrael zahájil invazi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izraelská palba na cíle v pásmu Gazy

Izraelská palba na cíle v pásmu Gazy | Zdroj: Reuters

Obyvatelé pásma Gazy podle agentury Reuters hlásí, že hranice překročily menší skupiny izraelských tanků. Web deníku Jerusalem Post píše, že izraelské síly do dnešního rána zaútočily na víc než stovku stanovišť palestinských radikálů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejnovější vývoj pozemní operace přiblížil ze západního Izraele nedaleko pásma Gazy blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Štěpán Macháček

"Jediným důvodem, proč jsme večer zahájili pozemní operaci, proč jsme do Gazy poslali své vojáky, je, že Hamás odmítl návrhy na příměří, které předložili Egypťané," řekl mluvčí izraelského premiéra Mark Regev.

Sám premiér Netanjahu označil za primární cíl operace zničení podzemních tunelů, kterými se ozbrojenci chtěli dostat na území Izraele.

"Na tunely není možné útočit jen ze vzduchu, proto naše jednotky zasahují i na zemi. Ani tak nemáme záruky, že budeme úspěšní, ale děláme vše pro dosažení co nejlepšího výsledku."

Možnost rozšíření operace

Později ale premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že Izrael by mohl pozemní ofenzivu v pásmu Gazy výrazně rozšířit.

Zatím se zřejmě izraelská armáda do obydlených částí Gazy, do měst nechystá a zůstává na okrajích v otevřených oblastech.

Izrael kvůli invazi do Gazy povolal tisíce záložáků

Číst článek

Ke vstupu do měst by ale mohlo dojít, pokud by armáda chtěla zlikvidovat vojenská zařízení uvnitř měst.

Hnutí Hamás varovalo, že za ofenzivu bude Izrael pykat a neoficiálně také naznačil, že formou odplaty by mohl být únos některého z izraelských vojáků. Také palestinská samospráva útok odmítla.

Mezitím se na izraelském území znovu ozývaly sirény, které Izraelce varují před raketovými útoky z pásma Gazy.

Izraelský tank v pozici poblíž pásma 17. 7. 2014 | Foto: Reuters

Lidskoprávní organizace Human Rights Watch uvedla, že 80 procent mrtvých tvoří civilisté. Izraelská armáda před chvíli informovala, že během nočních bojů přišla v Gaze o jednoho vojáka.

Americký ministr zahraničí John Kerry očekává, že pozemní operace Izraele bude přesně cílená. Podle izraelského listu Haarec to zdůraznil v telefonickém rozhovoru s premiérem Benjaminem Netanjahuem.

Přehrát

00:00 / 00:00

O začátku izraelské ofenzivy mluvila Tea Parkanová

Mezinárodní společenství obě strany konfliktu kritizuje a chce, aby se Izrael i Palestinci co nejdříve vrátili k příměří z roku 2012.

Překvapivému rozhodnutí o zahájení pozemních akcí předcházely nadějné zprávy z rozhovorů o příměří, které s oběma stranami vedli egyptští vyjednávači v Káhiře.


Zvětšit mapu

Štěpán Macháček, mkp, Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme