KLDR vyhrožuje Spojeným státům. Kvůli komedii o atentátu na Kim Čong-una

Severní Korea hrozí Spojeným státům odvetou za hollywoodský film. Hrdinové snímku Interview, který by se měl do kin dostat na podzim, totiž mají jasný cíl – zabít vůdce komunistické země Kim Čong-una. Pchjongjang považuje snímek za provokaci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příslušnice severokorejské armády (ilustrační foto)

Příslušnice severokorejské armády (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Tiskový mluvčí severokorejské vlády dokonce označil uvedení filmu do kin jako důvod k válce. Jde podle něj o „spiknutí s cílem poškodit vedení KLDR a do očí bijící akt terorismu a války, který nelze v žádném případě tolerovat“.

Severokorejská média teď informují, že pouhá zmínka o filmu prý vyvolala u veřejnosti i armády vztek a nenávist vůči Spojeným státům.

Stejně ale není pravděpodobné, že by Severokorejci snímek někdy viděli. Západní kinematografie je v zemi v podstatě zakázaná a za přechovávání nepovolených zahraničních filmů hrozí i doživotní pobyt v pracovním táboře.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novém americkém snímku i o reakci Severní Koreje na něj mluvily zpravodajka Českého rozhlasu Kateřina Procházková a redaktorka Pavlína Nečásková

Interview je běžnou americkou akční komedií. Režíruje ji Seth Rogen, který se zároveň ujal jedné z hlavních rolí. Kromě něj se ve filmu představí James Franco.

Příběh pojednává o dvou autorech televizní talkshow, kteří získají možnost zpovídat komunistického vůdce Kim Čong-una. Chtějí využít příležitost a dokázat, že mohou zpracovávat i seriózní témata. O jejich plánované cestě do KLDR se ale dozví CIA a dá jim jeden úkol navíc – zneškodnit severokorejského lídra.

Americké úřady zatím na výhrůžky Severokorejců nijak nereagovaly. Seth Roger ale na svůj twitterový účet napsal, že se mu většinou nestává, aby ho lidé chtěli zabít ještě předtím, než si koupili vstupenky na jeho film.

Kateřina Procházková, Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme