Poprava trvala v Arizoně téměř dvě hodiny, v USA se opět rozpoutala debata o trestu smrti

V pořadí třetí problematická poprava během několika měsíců opět vyvolala v USA diskusi o trestu smrti. Popraveným byl dvojnásobný vrah Joseph Wood, který zabil svou bývalou přítelkyni a jejího otce. Po aplikaci smrtící injekce umíral ve vězení hodinu a 57 minut. Poprava běžně trvá zhruba deset minut.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odpůrci protestují proti popravě Josepha Wooda před státním vězení ve městě Florence v Arizoně

Odpůrci protestují proti popravě Josepha Wooda před státním vězení ve městě Florence v Arizoně | Zdroj: ČTK

Proč poprava trvala tak dlouho by mělo odhalit vyšetřování, které nařídila guvernérka Arizony Jan Brewerová. Před popravou se právníci odsouzeného dvojnásobného vraha Josepha Wooda snažili celý proces zastavit.

Poukazovali pochyby ohledně složení smrtících látek. Argumentovali tím, že americká ústava zakazuje krutý trest smrti provedený neobvyklou metodou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Případ sleduje ve Spojených státech zpravodajka Lenka Kabrhelová

Debata o trestu smrti ve spojených státech nabírá v posledních měsících na intenzitě. Státy, které popravy dosud praktikují, mají problémy získávat smrtící látky.

Nejen Arizona musí nahrazovat užívané směsi novými. Evropské farmaceutické firmy odmítají dodávat látky americkým firmám, které smrtící přípravky vyrábějí.

Stát Tennessee na konci května proto ohlásil, že se vrací k elektrickému křeslu. V několika dalších amerických regionech se nyní debatuje o možnosti obnovení trestu smrti zastřelením.

Letos už jde o třetí kontroverzní popravu v USA

V některých státech mají odsouzenci možnost vybrat si popravu například v plynové komoře nebo oběšením.

Odsouzený Joseph Wood umíral po popravě smrtící injekcí skoro dvě hodiny | Foto: ČTK/AP

Celkem 18 amerických států a hlavní město Washington trest smrti neuznávají. Některé ho sice mají v legislativě, ale nevyužívají ho.

Trest smrti zavedli už britští osadníci a první elektrické křeslo se objevilo v New Yorku roku 1890. Smrtící injekce jsou nejpoužívanější metodou od 80. let minulého století.

Poprava Josepha Wooda se tak přidala ke dvěma dalším kontroverzním popravám. Na začátku letošního roku umíral odsouzený v Ohiu 25 minut.

Koncem dubna musel ředitel věznice ve státě Oklahoma dokonce popravu zastavit. Problém byl se zaváděním smrtící látky do těla vězně. Tehdy vrah po 43 minutách utrpení nakonec zemřel v křečích na infarkt.

Lenka Kabrhelová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme