Izrael přijal návrh Egypta na klid zbraní, Hamás zatím příměří odmítá

Klid zbraní a následné trvalejší příměří mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás se snaží dojednat Egypt. Návrh na zastavení palby dnes ráno přijala izraelská vláda na svém mimořádném zasedání, Hamás ho však zatím odmítá. Týden trvající útoky izraelského letectva si v Gaze vyžádaly životy více než 180 Palestinců. Hamás zase za tu dobu vypálil na izraelské území asi tisícovku raket.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izraelští vojáci na vojenském transportéru u hranice s Gazou

Izraelští vojáci na vojenském transportéru u hranice s Gazou | Zdroj: ČTK

Izraelci zatím – alespoň to platilo v prvních hodinách po vyhlášení klidu zbraní – skutečně na Gazu neútočili. Ne tak Hamás, který se ovšem k ničemu nezavázal.

„Dnes opět útočili raketami na izraelské území. Tady v Aškalonu, asi deset kilometrů od hranic s Gazou, byl asi před hodinou další poplach právě kvůli dopadajícím raketám,“ popsal krátce po poledni z jihu Izraele zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Štěpán Macháček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění v Izraeli sleduje zvláštní zpravodaj ČRo Štěpán Macháček

Radikálové z Hamásu se už dříve nechali slyšet, že klid zbraní odmítají. Ozbrojené křídlo hnutí vzkázalo, že z úryvků textu o příměří, které se k němu dostaly, vyplývá, že s podmínkami nemůže souhlasit.

Odmítavý postoj k egyptskému návrhu dnes oznámilo ústy svého mluvčího i celé hnutí Hamás, později však jiný představitel Músa Abú Marzúk uvedl na sociálních sítích, že Hamás o věci stále jedná a žádné oficiální stanovisko ještě nepadlo.

Izraelská vláda byla příměří nakloněná, ani v ní však neměla snaha Egypta jednoznačnou podporu. Někteří ministři už před dnešním mimořádným zasedáním vlády dávali najevo, že budou proti egyptskému návrhu. Nakonec převážily hlasy umírněných politiků.

Podle egyptského návrhu mělo dojít k zastavení palby na obou stranách dnes v devět hodin ráno (v 8 hodin SEČ), na to však zatím kývla jen izraelská strana. Po zklidnění situace by se měla rozběhnout jednání Egypta s oběma stranami zvlášť o podmínkách případného trvalejšího příměří, respektive o návratu příměří z roku 2012.

Sám premiér Netanjahu obhajuje krok vlády tím, že příměří je šance demilitarizovat Gazu diplomatickými prostředky. Zároveň však Izrael vzkázal, že pokud bude Hamás pokračovat s ostřelováním jeho území, hodlá ostře odpovědět.

Nebezpečí pro turisty

Vzájmené ataky Izraelců a Palestinců pokračovaly i v noci na dnešek. Exploze rakety například zranila deset lidí na parkovišti v letovisku Ejlat v Izraeli a útočila i izraelská strana na palestinskou Gazu.

V souvislosti s útoky na letovisko Ejlat české cestovní kanceláře žádná mimořádná opatření nechystají, podle Jana Papeže z Asociace cestovních kanceláří ČR tam totiž žádní organizovaní turisté z Česka nejsou.

„Ejlat je především destinace, která se navštěvuje v zimních měsících, to znamená, že v tuto chvíli české cestovní kanceláře nemusí přímo reagovat na tu situaci, která tam nastala,“ řekl Papež.

Lidem, kteří by do Ejlatu chtěli jet na vlastní pěst, by to Papež vzhledem k bezpečnostní situaci nedoporučil, úplné rušení zájezdů do Izraele však nepředpokládá – jednak je to pro řadu lidí poutní místo a je prý také v posledních letech u českých turistů čím dál oblíbenější.

Bezpečnostní riziko podle něj sice existuje, ale s tím turisté počítají. „Lidé pochopili, že ta situace je v podstatě neměnná,“ poznamenal Papež.

Palestina. Světlice vystřelená izraelskou armádou nad Gazou | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Štěpán Macháček, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme