Díky Tour de France se zviditelníme, věří obyvatelé severoanglického Yorkshiru

Největší cyklistický etapový závod Tour de France zítra odstartuje v severoanglickém Leedsu. Pro region je to událost roku, od které si místní slibují hlavně zvýšený zájem zahraničních turistů o tento kraj. Ačkoli se závod koná v Anglii počtvrté, pro hrabství Yorkshire je to premiéra.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mark Cavendish

Mark Cavendish | Foto: Tomáš Kohout | Zdroj: Český rozhlas

Yorkshirský patriot Alistair Griffin napsal speciálně pro úvod letošní Tour písničku s názvem The Road, kterou nazpíval s další místní rodačkou Kimberley Walshovou.

„Je to obrovská věc. Lidé často zapomínají, že Tour de France je největší každoroční sportovní akce na světě. Obrázky se dostanou do spousty zemí. Závod v televizi sledují skoro 2 miliardy lidí,“ naznačuje Alistair Griffin, jak obrovskou šanci pro malinko zapomenutý Yorkshire tenhle okamžik vlastně představuje.

„Pro mě nejsou největší výhodou turisté, kteří přijedou teď o víkendu, ale celosvětová propagace Yorkshiru. Doufám, že si lidé v Číně nebo Japonsku u televizní obrazovky řeknou: Teda, Yorkshire vypadá nádherně. Příště, až pojedeme do Anglie, nezůstávejme jen v Londýně, ale pojďme vyrazit do Yorkshiru! Tour tak podle mě může pro Yorkshire udělat spoustu dobrého v příštích několika letech,“ myslí si majitelka penzionu v městečku Thirsk Kathryn Collingtonová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Atmosféru v Yorkshiru zachytil zpravodaj Jiří Hošek

V podstatě všichni yorkshirští podnikatelé to vidí velmi podobně jako Kathryn.

Yorkshirské hotely, restaurace i jiné podniky se předhánějí v tom, kdo bude mít hezčí tematickou výzdobu k Tour de France. Jídelní a nápojové lístky zaplnily novinky s názvy připomínajícími slavné jezdce i události Tour.

„Trasu letošní Tour de France oznámili před 20 měsíci asi v 6 hodin večer, byla to středa. Do čtvrtečního rána byly všechny hotelové pokoje na onen závodní víkend zarezervované. Byli jsme totálně zmatení, co ti lidé blázní a zamlouvají si pokoje na tak dlouho dopředu. Netušili jsme o Tour de France. Až pak jsme pochopili, o co všem jde," vzpomíná Michael Grimes.

Provozuje stylový hotel White Lion v městečku Hebden Bridge. Z některých hotelových ložnic budou mít hosté výhled přímo do nepříjemné zatáčky, kudy cyklisté pojedou.

Očekávání spojená se startem Tour de France jsou podle místních obrovská. Britové věří, že by mohli mít třetího vítěze v řadě.

Fanoušci českých cyklistů v v severoanglickém Yorkshiru, zleva Anne Mitchellová, Chris O'Connor a Catherine Crowtherová. | Foto: Jiří Hošek

„Možná navíc budeme mít Marka Cavendishe ve žlutém, pokud ‚Cav‘ zvládne dojezd první etapy v Harrogate. Je to další pokračování rostoucího zájmu o cyklistiku v Británii a obrovských úspěchů v tomto sportu. Je to trend, který se datuje asi od olympiády v Pekingu. Teď máme Tour za humny a hlásíme, že jsme připraveni,“ říká Keith Morris.

Morris je šéfem supermoderního sportovního centra, které vyrostlo v kampusu Yorkské univerzity. Cyklistika je tu v podstatě sportem číslo 1, což potvrzuje třeba i výstavba nového velodromu.

Kolo začalo lákat i ty nejmladší, což je podle šéftrenéra Andrewa Johnsona další plus úspěchů ostrovní cyklistiky i humbuku kolem Tour de France.

„V dětské kategorii tu v klubech bývalo před pár lety takových 15 cyklistů. Teď se jich tu na tréninku sejde 40 až 50. Je to takový správný mix. Některé děti se chtějí stát druhým Hoyem, Wigginsem nebo Pendletonovou, ale jiné se prostě chtějí bavit a setkávat s kamarády. Potřebujete, aby se lidé zapojili, a to se teď děje,“ dodává Johnson.

V Yorkshiru žije Tour de France snad každý. Do žlutého dresu vedoucího závodníka oblékli v Leedsu dokonce sochu Edwarda, Černého prince, vítěze bitvy u Kresčaku.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme