Rusko musí využít svého vlivu na ukrajinské separatisty, jinak mu hrozí tvrdé sankce

Evropská unie by mohla v příštích dnech uvalit na Rusko zatím nejtvrdší ekonomické sankce. V Bruselu se na tom shodli ministři zahraničí zemí osmadvacítky. Postihy Rusku hrozí, pokud nevyužije svého vlivu na ukrajinské separatisty a nepřiměje je, aby umožnili vyšetření katastrofy malajsijského letadla.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministři zahraničí zemí EU se sešli, aby projednali postup unie po pádu malajsijského letadla na východě Ukrajiny (na snímku Vesna Pusičová z Chorvatska, Frans Timmermans z Nizozemska a Didier Reynders z Belgie)

Ministři zahraničí zemí EU se sešli, aby projednali postup unie po pádu malajsijského letadla na východě Ukrajiny (na snímku Vesna Pusičová z Chorvatska, Frans Timmermans z Nizozemska a Didier Reynders z Belgie) | Zdroj: ČTK

Dalším požadavkem je, aby separatisté nakládali s ostatky i s místem neštěstí s patřičnou pietou. Moskva musí podle unie zároveň přestat s podporou separatistů.

Pokud Rusko podmínky nesplní, hrozí mu podle šéfky unijní diplomacie Catherine Ashtonové finanční sankce, embargo na obchod se zbrojními technologiemi nebo zákaz vývozu technologií využitelných v energetice. Konkrétní podobu sankcí připraví za dva dny Evropská komise.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťoval zpravodaj Českého rozhlasu v Bruselu Ondřej Houska

„Opatření by měla být spuštěna ve chvíli, kdy představitelé států dojdou k závěru, že podmínky nebyly splněny,“ potvrdil český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Dodal ale, že tyto sankce proti Rusku by museli na mimořádném summitu schválit lídři členských zemí unie.

Sankce by pravděpodobně měly výrazný dopad na ruskou ekonomiku. Například bývalý ministr financí Alexej Kudrin řekl agentuře ITAR-TASS, že Rusko riskuje velký konflikt se Západem, který by se negativně odrazil na snaze o modernizaci země.

„Koneckonců i ty sankce, které někteří označují za naprosto nedostatečné a mírné, se pravděpodobně spolupřičiní o to, že ruská ekonomika letos skončí v recesi,“ uvažuje zpravodaj Českého rozhlasu v Bruselu Ondřej Houska.

Rusko musí v reakci na manévry NATO vojensky posilovat, oznámil Putin

Číst článek

Nizozemský ministr zahraničí Frans Timmermans dnes upozornil, že se Rusko stále dost nesnaží o vyřešení ukrajinské krize.

Přesto stále trvají rozpory v rámci unie. Poláci, pobaltské státy nebo Britové chtějí sankcemi zasáhnout přímo takzvané ruské oligarchy, osoby z nejbližšího okolí Vladimira Putina. Země jako Německo, Francie, Itálie, Řecko či Španělsko jsou k tomu zatím skeptické.

Pokud ale Rusko umožní vyšetřování letecké katastrofy, respektive využije svého vlivu na ukrajinské separatisty, mohlo by se zřejmě přitvrzení sankcí vyhnout. Něco takového naznačili i americký prezident Barack Obama nebo nizozemský premiér Marc Rutte.

Červený kříž údajně považuje konflikt na Ukrajině za válku, oficiálně to však nesdělil

Číst článek

Sankce jako takové však zrušeny nebudou a mohou se stále stupňovat, pokud Rusko nepřestane zasahovat do občanské války na Ukrajině.

„Chtějí po nás, abychom využili náš vliv na separatisty na jihovýchodě Ukrajiny. Samozřejmě že uděláme, co bude v našich silách, ale to také nemusí být dost. Nakonec je ale nejdůležitější vyzvat úřady v Kyjevě, aby se zachovaly podle zásad slušnosti a na dobu vyšetřování vyhlásily příměří,“ reagoval ruský prezident Vladimir Putin.

Vladimír Kroc, Ondřej Houska, Petra Novotná, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme