Obce zřejmě budou mít povinnost třídit odpad, rozhodla sněmovna

Obce budou zřejmě muset od roku 2024 třídit odpad. Za deset let totiž začne v Česku platit zákaz dávat na skládky směsný komunální i recyklovatelný odpad. Rozhodla o tom sněmovna, když schválila senátní novelu odpadového zákona. Normu musí ještě projednat senátoři a podepsat prezident.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tříděný odpad, kontejner, recyklace (ilustrační foto)

Tříděný odpad, kontejner, recyklace (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Poslanec TOP 09 Michal Kučera měl k zákonu výhrady, vadilo mu třeba, že ho předložili senátoři, a ne vláda.

„Proč není tak zásadní změna zákona projednána jako vládní návrh zákona s řádným meziresortním připomínkovým řízením? Výmluvy na Evropskou unii nejsou pravdivé.

O snížení spotřební daně na pohonné hmoty budou poslanci znovu hlasovat v pátek

Číst článek

„Navíc mi do dnešního dne zatím nikdo neodpověděl, proč v zákazu skládkování opět jdeme nad rámec požadavků Evropské unie. Zákaz skládkování spalitelných odpadů totiž v evropských směrnicích není,“ poznamenal Kučera.

Barevné rozlišení kontejnerů na tříděný odpad / recyklace | Foto: Michal Jindra

Komplikace pro zloděje kovů

Norma by také měla ztížit možnost výkupu kradených kovů. Právě tento další cíl zákona před poslanci popsal senátor Jaroslav Zeman z ODS:

„Tato senátní novela zákona zavádí možnost pro příslušný krajský úřad zrušit nebo změnit již vydaný souhlas s provozováním sběrny v případě, že v tomto zařízení bude porušený zákaz výkupu odpadu stanovený prováděcím právním předpisem od fyzických osob.“

Novela odpadového zákona teď míří do Senátu.

Milan Kopp, Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme