Chronicky nemocní si mohou pěstovat marihuanu, rozhodl německý soud

Soud v Kolíně nad Rýnem povolil chronicky nemocným lidem soukromé pěstování marihuany. Jedná se o pacienty, kteří už konopí pro léčebné účely používají, jeho nákup je pro ně ale příliš drahý.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odhalení velkopěstírny marihuany v Církvici na Kutnohorsku (8)

Odhalení velkopěstírny marihuany v Církvici na Kutnohorsku (8) | Foto: Policie ČR

Případ se týká pětice mužů. Dva z nich trpí roztroušenou sklerózou a tři chronickými bolestmi. Stejně jako dalších 265 lidí v Německu si legálně kupují a konzumují konopí.

Měsíčně ale potřebují zhruba množství v hodnotě tisíce eur (v přepočtu 27 tisíc korun), což je vzhledem k jejich příjmům neúnosné.

A pojišťovna nákup marihuany nehradí. Chtějí si proto rostliny pěstovat sami doma. S tím ale řada zdravotnických zařízení nesouhlasí.

Většina evropských zemí produkci a konzumaci konopí úplně zakazuje, několik států včetně Česka ale konzumaci lehké drogy toleruje. Pro lékařské účely povolila konopné drogy už dvacítka států USA.

Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme