Malajsie je nespokojená s vyšetřováním letecké tragédie na Ukrajině, posílá ministra

Záchranáři na východě Ukrajiny sbírají ostatky obětí letecké katastrofy. Malajsie je ale s průběhem vyšetřování nespokojená. Do Kyjeva proto letí malajsijský ministr zahraničí. Do Kyjeva se také sjíždějí zahraniční experti, kteří mají řídit vyšetřování příčin letecké katastrofy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Členové ukrajinského ministerstva pro mimořádné situace a jeřáb na místě havárie letounu Malaysia Airlines letu MH17

Členové ukrajinského ministerstva pro mimořádné situace a jeřáb na místě havárie letounu Malaysia Airlines letu MH17 | Zdroj: Reuters

Malajsijský ministr zahraničí chce v Kyjevě mluvit o průběhu sbírání ostatků mrtvých a prohledávání trosek letadla Malajsijských aerolinií.

Dnes se také očekává rozhodnutí o převozu ostatků obětí, které jsou uloženy v chladírenských vozech na nádraží ve východoukrajinském Torezu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nespokojenosti Malajsie s vyšetřováním katastrofy letu MH17 mluvil Martin Ježek

Povstalci předpokládají, že vlak s pozůstatky odjede do Mariupolu na jihu Doněcké oblasti. Podle tvrzení vzbouřenců jsou ve vlaku uložena těla 192 lidí.

Na letišti v Kuala Lumpuru mezitím nikdo neskrývá rozhořčení: „Jsou samozřejmě naprosto zodpovědní za to, co se stalo! Rusko, nebo tihle doněčtí rebelové,“ říká muž s novinami v ruce. „Pro Malajsii je to veliké neštěstí.“

Odborníci z Nizozemska se chystají na východní Ukrajinu k troskám letadla

Číst článek

„Já nevím, kdo to udělal, jestli Rusko, nebo Amerika,“ říká žena. „To nám ale nepomáhá. Jediné co víme, že někdo sestřelil naše letadlo a teď se tam na poli válí těla. Je to smutné, muset se koukat na něco takového.“

„Celý svět by měl mít zájem na tom, aby se to vyšetřilo,“ zdůraznila cestující na letišti v Kuala Lumpuru.

Do Kyjeva míří letečtí experti

Na Ukrajinu se postupně sjíždějí zahraniční odborníci, kteří mají řídit vyšetřování příčin katastrofy a pomoci při identifikaci mrtvých. Přiletí i tým nizozemských expertů. Dvě třetiny ze tří stovek lidí usmrcených v letadle sestřeleném raketou měly nizozemské občanství.

V Kyjevě je už také už čtyřčlenný tým Mezinárodní organizace pro civilní letectví.

Mezitím především ruské aerolinie opustily letový koridor vedoucí přes Donbas, a proto je teď přetížený vzdušný prostor nad Rostovem nad Donem.

Letecké společnosti chtějí postupovat společně při řešení situace.

Milan Kopp, Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme