Zemědělci díky mírné zimě už sklidili třetinu obilí a dvě třetiny řepky

Zemědělci mají letos už sklizeno více obilí a řepky než loni touto dobou. Výnosy se podle prvních odhadů dají očekávat vyšší než v minulém roce. Obilí už rolníci sklidili třetinu a řepky 68 procent ploch.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kombajn na poli

Kombajn na poli | Foto: Jan Rosenauer

Díky mírné zimě jdou letos žně o něco rychleji než loni, a navíc jsou i vyšší výnosy.

„Průměrné výnosy jsou vysoké, je to zhruba o 15 procent více než loni. Pěstitelé tak mají pod střechou o polovinu větší množství obilného zrna než před týdnem i touto dobou v minulém roce,“ přibližuje Radek Melichar z ministerstva zemědělství.

Přehrát

00:00 / 00:00

Aktuální sklizňové informace zjišťoval redaktor Martin Karlík

Řepka už je sklizená z plochy 265 tisíc hektarů, což je 68 procent celkové výměry. Teď už ale množství sklizeného obilí a řepky nebude přibývat tak rychle, protože sklizně začínají v nejúrodnějších oblastech.

Celkem se už sklidilo 417 tisíc hektarů obilovin, z nich rolníci získali dva miliony a 473 tisíc tun obilí. Průměrný hektarový výnos je letos u obilí 5,92 tuny a u řepky je to dokonce rekordních 3,98 tun.

Nejméně obilí, necelých 7 procent, mají sklizeno v Moravskoslezském kraji. Naopak nejvíc, 61 procent, je v kraji Jihomoravském. A nejvyšší výnosy, přes 7 tun na hektar, jsou v krajích Královéhradeckém a Olomouckém.

Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme