sklizeň

Chmelaři očekávají bohatou sklizeň. Chmelu přálo počasí

|Lucie Valášková |Ekonomika

Chmelaři se připravují na sklizeň. Podle jejich očekávání bude letošní úroda vyšší než loňská. Pěstitelům přálo počasí a zároveň se zvýšil počet chmelnic. Letos zemědělci sklidí téměř 4800 hektarů. Většinou žateckého poloraného červeňáku.

|Jiří Chum |Ekonomika

Trik supermarketů. Za české broskve vydávají i dovozové, říká odborník

Na jihu Moravy startuje sklizeň broskví. Oproti minulým rokům ale ovocnáři očekávají mnohem slabší úrodu. Můžou za to jarní mrazy a především i to, že pěstování broskví je v Česku znatelně na ústupu. Jedním z důvodů je zřejmě i fakt, že obchodní řetězce radši jednají s nadnárodními společnostmi, řekl v rozhovoru pro Český rozhlas předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík.

|Český rozhlas, Ondřej Patrovský |Ekonomika

Žně mají v Česku zpoždění, zemědělci viní počasí

Deště a bouřky zpomalily sklizeň obilovin a řepky v České republice. Žně tak nabírají oproti loňsku další zpoždění. Během prvního srpnového dne zemědělci sklidili více než čtvrtinu ploch základních obilovin a 62 procent řepky. Údaje potvrdilo ministerstvo zemědělství.

|Lucie Valášková |Regiony

OBRAZEM: Chladnější počasí přeje sklizni špenátu na Litoměřicku

Zemědělci vyjíždějí do polí pro přezimovaný špenát. Chladnější počasí jim vyhovuje, protože špenátové listy na slunci hořknou. Přezimované odrůdy se sázejí v říjnu a dorůstají během jarních měsíců. Protože neobsahují tolik vody jako pozdější odrůdy, jsou vhodné zejména na výrobu sušeného špenátu. Ten se často používá jako přírodní barvivo například do těstovin.

| ČTK, ČRo |Ekonomika

Sucho loni poznamenalo kvalitu ovoce, na váhu však byla sklizeň nejvyšší od roku 2006

Sklizeň ovoce v ČR loni vzrostla o 24 procent na 188 462 tun a byla tak nejvyšší od roku 2006. Oproti původním prognózám se na objemu úrody nijak negativně nepodepsalo loňské mimořádné sucho. U jádrovin se však nedostatek vláhy projevil nižší kvalitou, když výrazně více plodů bylo menších a skončilo tak v moštech a jiném průmyslovém zpracování. Na Ovocnářských dnech v Hradci Králové to řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.