Azurové pobřeží trápí medúzy, při požahání může pomoci kreditní karta

Pobřeží Středozemního moře má velký problém, napadly ho medúzy. Objevují se v širokém pásu od Cassis až po Monako a komplikují turistům život. Ti se kvůli obavám z popálení bojí koupat. Nejhorší situace je kolem Toulonu a Hyeres.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Medúzy, ilustrační foto

Medúzy, ilustrační foto | Foto: stock exchange, Paul Caputo

Podle odborníků na turistický ruch by mohly medúzy způsobit vážné ekonomické ztráty. Turisté se totiž mohou začít bát natolik, že budou raději navštěvovat jiné destinace.

Na stanoviště první pomoci přišla vyhledat lékařské ošetření mladá žena, kterou popálila medúza. Ujímá se jí Philippe, na ránu dává gel, který prý pokožku zklidňuje a pak vysvětluje, že se v případě medúz není třeba ničeho obávat, je to prý pouze nepříjemné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z Azurového pobřeží se přihlásil Jan Šmíd

„Popálení medúzou může být nebezpečné pouze pro někoho, kdo je na to alergický. Je to podobné jako včelí bodnutí, když je někdo alergik, může mít potíže, jinak je jen to velmi nepříjemné. Doporučujeme postižené místo vyčistit, na ránu pak dáváme dezinfekční krém.“

„Není to nic příjemného, pokud se medúzy objeví, tak vyvěšujeme oranžovou vlajkou, nikdy dopředu to neodhadneme, ale pokud už jsou v moři blízko pláže, tak je to minimálně na několik dní,“ dodává Philippe.

Ošetření přihlíží další mladá žena, která se do moře prý tento týden ještě neodvážila. Proto žádnou nepříjemnou zkušenost nemá. „Ne, ještě mě medúza nepopálila, ale už jsem viděla řadu lidí, kterým zůstaly na kůži velké modřiny nebo spousta pupínků.“

Pokud už k popálení dojde, je prý účinné třít ránu pískem, v žádném případě nepoužívat normální pitnou vodu, ale spíše tu mořskou. Údajně také pomůže kreditní karta, díky které dostanete drobné pupínky z kůže.

Na kontrolních stanovištích se můžete podívat, jaká část Azurového pobřeží je zasažena či kde naopak medúzy nejsou. Mnozí turisté jsou zklamáni, nepříjemní tvorové jim kazí dovolenou.

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme