Historii bývalé synagogy v Českém Těšíně připomínají znamení v opraveném sálu

V srdci Českého Těšína je ukrytá jedna z mála dochovaných synagog v Moravskoslezském kraji. Červená budova s vysokými okny v Božkově ulici přečkala nacistickou okupaci i období totality. Místní často ani netuší, jak pohnutou historii budova má. I když už dávno slouží k jiným účelům, v nově opraveném hlavním sále teď najdete znamení, která židovskou minulost připomínají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Opona v synagoze v Úštěku

Opona v synagoze v Úštěku | Foto: Jana Šustová

Předseda polského osvětového kulturního svazu Jan Ryłko ukazuje místo, kam se před desítkami let českotěšínští židé chodívali modlit. Dávnou modlitebnu dnes připomínají černé čtverce na podlaze a některé další prvky.

„Na parketách jsme vyznačili útvary, kde byly uschovány spisy tóry. Tady na těch závěsech, tam jsme dali jenom hebrejská písmena, abychom podtrhli význam sálu. Jinak architektonicky balkony zůstaly tak, jak původně byly,“ popisuje Jan Ryłko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Opravenou bývalou synagogu v Českém Těšíně si prohlédl reportér Stanislav Janalík

Zmodernizovaný hlavní sál teď budou využívat folklorní soubory Olza a Rytmika. Novou zvukotechniku navíc polský osvětový kulturní svaz využije i pro koncerty nebo mezigenerační univerzitu. Červený dům s obřími okny v Božkově ulici by se ale mohl změnit i zvenčí.

„Kdyby byly finanční prostředky, chtěli bychom udělat zpátky dveře, které tady byly, a opravit fasádu, protože barevně žádným způsobem neodpovídá původním barvám,“ vysvětluje Jan Ryłko.

Slavnou historii budovy navíc už brzy bude připomínat nová pamětní deska. Původní měděnou zloději po pár dnech ukradli a nikdy se nenašla. Ta další už by ale měla vydržet.

„Teď jsme dali udělat plastovou desku, takže tu bude náhražka. Myslím, že jednodušší je dát tam plast, a když si ho někdo vezme, objednáme si další za pár korun,“ uzavírá Jan Ryłko.

Stanislav Janalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme