FOTOGALERIE: Pražská loď Hermes pro bezdomovce se do konce srpna opravuje

Bezdomovci přišli na léto o možnost přespávat na lodi Hermes, která kotví v Praze pod Štefánikovým mostem. Plavidlo musí do opravy, jako noclehárna pro lidi bez přístřeší bude opět sloužit koncem srpna.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Loď Hermes u Štefánikova mostu, bezdomovec

Loď Hermes u Štefánikova mostu, bezdomovec | Foto: Filip Jandourek

Loď ročně poskytne 50 tisíc noclehů. To je velká zátěž, takže se musí dělat pravidelná údržba toalet, koupelen, nábytku a také recepce. Letos ji ale čeká ještě jedna úprava.

„Abychom zlevnili její provoz, budeme v lodi Hermes montovat i čističku odpadních vod, abychom mohli vypouštět vodu zpátky do Vltavy,“ říká ředitel Centra sociálních služeb Praha Tomáš Ján.

„V současné době nám musejí přijíždět servisní lodě a odvážet všechno z lodi pryč. To je samozřejmě drahé. Využijeme proto této odstávky,“ dodává.

Servisní loď teď jezdí jednou za dva dny. V zimě, kdy je kapacita lodi Hermes plná, musí vyvážet odpad každý den.

V létě je na lodi kolem stovky lidí

Na palubu se vejde skoro 250 lidí. Teď v létě jich tam přespává 80 až 100. Řada lidí ale odjíždí za sezonní prací, takže nejsou v Praze a mají někde ubytování. Připravené na větší zájem jsou však další ubytovny pro bezdomovce.

Loď Hermes, bezdomovec | Foto: Filip Jandourek

Rekonstrukce se záměrně dělá v létě, kdy nehrozí umrznutí těm, kdo zůstanou venku. Jeden z klientů doufá, že se mu podaří najít si alespoň dočasně práci a platit si ubytovnu.

„Jak kdy. Když mám práci, tak dělám, když práci nemám, tak bohužel nic jiného nezbývá než Praha, loď a živit se, jak se dá. Jsem vyučený zámečník. Většinou dělám strážáka,“ popisuje.

Další z obyvatel bude na ulici. „Budu venku. Teď jsem tady měsíc, předtím jsem tady byl asi rok. Mezitím jsem sháněl brigády, když se zadařilo, byl jsem na ubytovně,“ vypráví.

Loď Hermes budou opravovat v přístavu na Smíchově. Dnes začal úklid a deratizace, v pondělí ji tam odtáhnou. Zpátky by měla být do 21. srpna a první nocležníky by měla po rekonstrukci přijmout 22. srpna večer.

Hermes slouží jako ubytovna od února 2007. Tehdy žádná městská část nechtěla mít na svém území zařízení, kde by se mohli v mrazech schovat lidé bez domova. Nakonec se tak objevilo toto řešení, kdy se využilo „mezinárodních“ vod, tedy řeky Vltavy a bezdomovci našli úkryt tam.

V Evropě je tento způsob ubytování bezdomovců ojedinělý. V USA nebo Austrálii se občas lodě pro lidi bez domova používají. Loď Hermes byla původně nákladní. Dostala ale obytnou vestavbu, která slouží jako ubytovna.

Loď Hermes, bezdomovec | Foto: Filip Jandourek

Martin Karlík, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme