Strážníci v Tanvaldu lépe ochrání jízdní kola. Díky zapojení do celonárodního registru

Podle statistiky v Česku ročně zmizí 8 tisíc kol. Proto vznikl Celonárodní registr jízdních kol, který se s tímto nešvarem snaží bojovat. Zapojení do registru zlodějům výrazně zkomplikuje nebo úplně zabrání kola přeprodávat. Může se do něj přihlásit kterékoliv město a městská policie. Na Jablonecku je první vlaštovkou město Tanvald.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kolo (ilustr. obr.)

Kolo (ilustr. obr.) | Foto: GNU General Public License, verze 1.2, uživatel: Bruger:Gajda-13

V Tanvaldu od začátku roku zmizelo jen jedno kolo. „Pán si kolo uvázal jen na nějakou mašli, kdyby ho měl třeba na řetězu, asi by se mu to nestalo,“ říká velitel tanvaldské městské policie Jiří Horáček.

„V tomto případě nebylo pro nás těžké zjistit, kam kolo zmizelo. Známe místní poměry, takže jsme věděli na koho se zaměřit a stačil nám jen popis. Z kamerového záznamu jsme zjistili, jak vypadá, tak jsme šli najisto,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Obyvatelé Tanvaldu mají k dispozici novou službu. Výrobní čísla svých bicyklů můžou přihlásit do Celonárodního registru jízdních kol. Natáčela tam redaktorka Eva Malá.

Do centrálního registru jízdních kol se může přihlásit kterýkoliv majitel kola. Každé má totiž své jedinečné výrobní číslo, které se nachází na jeho rámu. Díky němu je možné kolo okamžitě identifikovat. Je to další služba obyvatelům města, říká starosta Tanvaldu Petr Polák z ODS.

„Pár jedinců chtělo zaregistrovat přímo u městské policie, to ale nejde. Máme však na našich webových stránkách přesný návod, jak registraci provést.“

Celonárodní registr jízdních kol vítá i paní Martina z Tanvaldu, která má zkušenost s krádeží kola. „Nechala jsem si sice v zamčeném paneláku odemčené kolo a přišla jsem o něj. Takže veškeré peníze z brigády padly na nové kolo. Od té doby kolo zamykám, i kdybych ho snad měla mít v bytě.,“ vysvětluje.

Městští strážníci v Tanvaldu mají registr k dispozici jen pár dní. Zato v Jablonném v Podještědí s ním už podle strážníka Slavomíra Kršňáka mají zkušenost. Policie prověřovala už 12 případů krádeží.

„Samozřejmě známe místní problematické osoby. Vzhledem k jejich osobním poměrům víme, že si tak drahé kolo nemohou dovolit. Čili je požádáme o vysvětlení, jak kolo nabyly, zda mají k němu nějaký doklad a podobně a zkontrolujeme si to podle registru,“ popisuje.

Vedle Tanvaldu a Jablonného v Podještědí jsou do registru zapojená i města Nový Bor, Doksy a Hrádek nad Nisou.

Eva Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme