Nibali se ve 14. etapě na Tour spokojil s druhým místem, Majku ani nestíhal

Cyklistická Tour de France by se dala charakterizovat spoustou hesel. Jedním z výstižných je: Pas des cadeaux, no gifts, česky ‚žádné dárky‘. Všem jde o maximální výkon, nehledí na ostatní, natož aby jim třeba nechali vítězství v etapě. V té zatím poslední se ale asi stala výjimka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polák Rafal Majka se raduje z vítězství ve 14. etapě Tour de France

Polák Rafal Majka se raduje z vítězství ve 14. etapě Tour de France | Zdroj: ČTK

Rafal Majka se stal teprve druhým Polákem historie, který dokázal vyhrát etapu na cyklistické Tour de France.

Zaradoval se, když zbyl v čele sám ze skupinky uprchlíků, podobně jako den předtím s Leopoldem Königem. Ten jeho pozdější vítězství okomentoval zprvu suše.

„Včera si za mnou orazil, takže jsem mu pomohl k druhému i prvnímu místu. Tak doufám, že mi z Polska pošle něco dobrýho. Ale co je v Polsku dobrýho, maximálně vodka,“ smál se v nadsázce Leopold König, který opravdu nedoufal, že by se nějakého dárku od vítěze etapy dočkal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Věděl jsem, že mám náskok 55 sekund, že to snad dotáhnu. A povedlo se to, říkal v cíli šťastný Rafal Majka

Naopak se zdálo, že Rafal Majka sám dostal dárek. Vše nasvědčuje tomu, že nejsilnějším jezdcem Tour je její lídr, Ital Vincenzo Nibali. Kdykoliv se mu zachtělo, udělal si ze soupeřů jen stafáž.

Včera ale dojel druhý za Majkou a nepokusil se ho ani stíhat. Na adresu soupeře navíc řekl.

„Dosáhl na krásné vítězství a přeju mu to. Když jsem se v závěru zvednul, ztrácel jsem na Majku nějakých 50 sekund,“ popisoval závěr etapy Nibali.

„Snažil jsem se hlavně najet nějaké sekundy na své pronásledovatele v celkovém pořadí. Nemohl jsem dohnat Majku, protože měl dobrý náskok,“ odpověděl lídr průběžného pořadí Tour vyhýbavě na přímou otázku, jestli nechal Majku vyhrát nebo ne.

Ono by se to totiž mohlo vyložit i jako gesto slabosti, nebo naopak znevážení soupeře. I proto si obdarování triumfem, nepřipouští ani sám Rafal Majka.

„Ne, myslím si, že ne. Už jsem tu dojel druhý a teď jsem chtěl vyhrát. Věděl jsem, že mám náskok 55 sekund, že to snad dotáhnu. A povedlo se to.“

Dnes si také cyklisté nebudou dávat na Tour de France žádné dárky. Naopak. V rovinaté, ale 222 kilometry dlouhé etapě, zřejmě na větru, dostanou cestou do Nimes pořádně zabrat.

Tomáš Kohout, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme