Rodilý Španěl se přijel do Brna učit češtinu. Raději má ale hantec

V Brně se koná už 47. ročník Letní školy slovanských studií. Jedním z pravidelných účastníků je Miguel Valentin Gamaz ze Španělska. Nejen že vylepšuje své znalosti češtiny, ale navíc zcela propadl brněnskému hantecu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Špilberk

Špilberk | Foto: licence Creative Commons Attribution 3.0 Unported, Petr Adámek

„Když jsem sem poprvé přijel, zjistil jsem, že tady existuje takové nářečí. Líbilo se mi to. Letní škola je tak dobrá, že všechno, co je spojené s Brnem, se Štatlem a s Moravou, mě okamžitě přilákalo. V hantecu se dá samozřejmě žertovat mnohem lépe než v češtině,“ vysvětluje Miguel.

Přiznává, že čeština pro něj zpočátku byla pouze koníčkem, teď ale zřejmě najde pro své jazykové znalosti praktické využití.

„Celou svou kariéru jsem orientoval na mezinárodní obchodování. Možná příští rok se mi podaří působit na španělské ambasádě v Praze, takže doufám, že to nakonec k něčemu bude,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Za studenty Letní školy slovanských studií se vypravila redaktorka Vlasta Gajdošíková

Isabele Übermasserová hantec zatím neumí. Na letní školu do Brna přijela podruhé. Doma v Horním Rakousku vyučuje češtinu na střední škole.

„Bydlíme u hranic a tam je o češtinu zájem. Ale hodně lidí si myslí, že je to neuvěřitelně těžký jazyk,“ upozorňuje.

Rok co rok svou češtinu v Brně pilují stovky cizinců. Letos jsou mezi nimi studenti a učitelé bohemistiky z Japonska, Koreje i Ameriky, potomci českých emigrantů a také ti, kteří češtinu potřebují třeba kvůli práci.

„Jak říká jeden můj student, čeština je jazyk lásky – ne francouzština, ale čeština. A když se ten pár rozhodne žít v České republice, tak druhý z partnerů se učí češtinu,“ přidává další důvod ředitelka Letní školy slovanských studií Eva Rusinová.

Vlasta Gajdošíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme