Ostravský magistrát může přijít o evropské dotace. Kvůli vyšetřování úplatkářské kauzy

Ostravskému magistrátu hrozí, že přijde o část evropských dotací. Jde o milionové zakázky, které vyšetřuje policie v rámci údajné korupční aféry. Zatím nejsou jasné další podrobnosti, protože se čeká na to, jak celé vyšetřování dopadne. Radnice v Ostravě ale nevylučuje i nejhorší varianty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radnice a magistrát v Ostravě

Radnice a magistrát v Ostravě | Foto: Filip Jandourek

V tuto chvíli je těžké vyčíslit, o kolik peněz z evropských fondů by Ostrava mohla přijít, zda to budou miliony, desítky milionů nebo ještě více. Jde o to, co bylo špatně a co řekne policie.

„Kdyby tam docházelo k trestné činnosti, tak potom je evidentní, že ty peníze bude muset město vrátit, pokud je dostalo proplaceno. Pokud ne, tak je proplaceno nedostane. A tam hrozí až stoprocentní pokuta od finančního úřadu,“ říká primátor Petr Kajnar z Ostravského fóra.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ostravský magistrát může přijít o evropské dotace. Podrobnosti zjišťoval reportér Martin Knitl

Primátor už kvůli těmto obavám jednal s vedením Regionální rady Moravskoslezsko, která je správcem evropských dotací a odpovídá za ně.

Michal Sobek, mluvčí regionální rady, zatím potvrdil pouze to, že celou údajnou aféru bedlivě sleduje Evropská komise. Pojistkou je například zastavení posledních plateb a uznání celé dotace.

„Regionální rada Moravskoslezsko již dříve u těchto projektů odložila proplácení závěrečných žádostí o platbu, ovšem proplácení dotací z regionálního programu příjemců jinak standardně a plynule běží dál. U vyšetřovaných projektů s dalším postupem čekáme na výsledky vyšetřování policie,“ uvedl mluvčí.

Kauza spojená s podnikatelem Martinem Dědicem má mnohem větší dopad, než se původně zdálo. O místo už přišel ředitel Městské nemocnice Tomáš Nykel a otazníky visí nad zakázkami pro ostravský dopravní podnik. Nové a přesnější informace by mohly být známé během několika měsíců.

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme