Záchranné práce po zemětřesení v Číně pokračují pomalu kvůli následným otřesům

Čína zažila ničivé zemětřesení, které stálo život stovky lidí. Záchranné práce pokračují pomalu kvůli desítkám dalších otřesů a přívalovým dešťům, které způsobily sesuvy půdy. Čínská vláda vyslala do oblasti zničené zemětřesením na 2500 vojáků. Oblast je však těžko přístupná. Do provincie Jün-nan odjel rozsah škod prověřit i premiér země. Síla zemětřesení se podle různých zdrojů pohybovala mezi 6,1 a 6,5 stupně Richterovy škály.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Následky zemětřesení, které postihlo provincii Jün-Nan v Číně. Srpen 2014

Následky zemětřesení, které postihlo provincii Jün-Nan v Číně. Srpen 2014 | Zdroj: Reuters

Podle nejnovější bilance, kterou přinesla agentura DPA, zahynulo nejméně 381 lidí a dalších 1800 utrpělo zranění.

Přitom záchranné práce komplikují silné lijáky, sesuvy půdy a následné otřesy, kterých už geologové zaznamenali několik desítek. Další se ještě dají očekávat.

Čínské televize odvysílaly z místa tragédie záběry, které ukazují, jak živel oblast zpustošil. Ze snímků jsou patrné hromady suti, které zbyly z domů. Některá místa jsou kvůli sesuvům půdy úplně odříznutá od světa. Zřítilo se asi 12 tisíc převážně cihlových obydlí.

Zemětřesení postihlo provincii Jün-nan na jihu Číny nedaleko hranic s Vietnamem. Epicentrum bylo v hloubce dvanácti kilometrů. Podle čínské státní televize šlo o nejsilnější zemětřesení za posledních 14 let v této provincii. Zasáhlo oblast, která je tektonicky velmi aktivní.

V roce 2012 připravila série zemětřesení v provincii Jün-nan o život více než osmdesát lidí. V roce 2008 zahynulo v provincii S'-čchuan při otřesech o síle až osm stupňů téměř 70 tisíc lidí.

Jih Číny zasáhlo silné zemětřesení | Foto: Český rozhlas

kap, Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme