Hasenkopf asi stáhne žalobu a s Hradem se dohodne. Vyzval je k tomu soud

Bývalý hradní právník Pavel Hasenkopf možná stáhne žalobu na prezidenta Miloše Zemana a kancléře Vratislava Mynáře. Před dnešním zahájením hlavního líčení soudkyně Městského soudu v Praze obě strany vyzvala ke smíru. Shodly se, že se zkusí domluvit. Soud je odročen na konec srpna.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražský městský soud projednával v Praze žalobu bývalého hradního právníka Pavla Hasenkopfa (vlevo) na prezidenta Miloše Zemana, kancléře Vratislava Mynáře a prezidentskou kancelář

Pražský městský soud projednával v Praze žalobu bývalého hradního právníka Pavla Hasenkopfa (vlevo) na prezidenta Miloše Zemana, kancléře Vratislava Mynáře a prezidentskou kancelář | Zdroj: ČTK

„Dospěli jsme k tomu, že se můžeme dohodnout,“ řekl Českému rozhlasu bývalý hradní právník Pavel Hasenkopf.

Koncem loňského roku zažaloval prezidenta Zemana a kancléře Mynáře kvůli jejich tvrzení, že je spoluautorem novoroční amnestie. Požadoval uvedení na pravou míru a milion korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dalším vývoji sporu mluvila Veronika Hlaváčová

„Pokud bych byl autorem amnestie z 1. ledna 2013, tak bych se k tomu hlásil. Označovat mě za autora vychází asi stejně, jako kdyby pana prezidenta chtěl někdo označit za autora kuponové privatizace,“ dodal Hasenkopf.

Právník Pražského hradu Marek Nespala se k případné dohodě nechtěl blíže vyjadřovat. Musí se poradit jak s kancléřem Vratislavem Mynářem, tak s prezidentem Milošem Zemanem.

„Přichází smírčí řízení, samozřejmě kam se dostaneme, to vyplyne z jednání,“ řekl jen.

Podle Haseknkopfa podklady pro amnestii připravoval resort justice

Přiznání údajného omylu požaduje Hasenkopf dál i v rámci případného smírčího řízení. Trvá na tom, že podklady připravovalo ministerstvo spravedlnosti:

„Nechci se vyjadřovat k tomu, kdo to byl, myslím, že indicií je k tomu dost. Myslím, že v tuto chvíli to ví i prezident Zeman, přečtěte si stenozáznam jeho projevu v Senátu 21. srpna 2013. Tam to v podstatě přiznal."

Pavel Hasenkopf | Foto: Šárka Ševčíková

Miloš Zeman tehdy za autora amnestie označil právníka Zdeňka Koudelku. Ten byl v době příprav právě na ministerstvu spravedlnosti na stáži.

Podle hradního kancléře Vratislava Mynáře je ale právník Pavel Hasenkopf přinejmenším spoluautorem. Je sice pro smír, ne ale za každou cenu:

„Nevím, co má být cestou smíru. Tvrdím, že z dokumentace, kterou mi dokonce pan Hasekopf dal, tak byl spoluautorem té nešťastné amnestie.“

Šanci na smír nechtěl bez dalších jednání odhadovat ani Hasenkopf.

Městský soud v Praze případ odročil na konec srpna, kdy mají obě strany říct, jestli se dohodly, nebo jestli začne standardní hlavní líčení.

Exporadce Václava Klause Hasenkopf se mezitím s Hradem soudí v jiném sporu. Brání se výpovědi, kterou dostal loni s nástupem Miloše Zemana. Nepravomocně se zatím domohl toho, že jeho vyhazov neplatí.

mkp, Veronika Hlaváčová, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme