Moravská Třebová změní vzhled parků i náměstí v centru, úpravy začnou na podzim

Odpočinkové zóny v Moravské Třebové budou zelenější a lépe upravené. Odborníci ošetří stromy a vysází i nové keře a další rostliny. Ve městě přibyde i jeden úplně nový park.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moravská Třebová

Moravská Třebová | Foto: město Moravská Třebová

„Tady konkrétně na tomto náměstí přijde vykácet asi 13 stromů a zhruba 50 metrů čtverečních keřů, následně se tady vysadí 21 stromů a 18 keřů. Budou to javory, duby, jasany, lípy, jilmy,“ ukazuje v parku na Rybním náměstí Ludmila Lišková z odboru rozvoje města.

Ne všechny stromy v odpočinkových zónách podle ní ale budou vykáceny. V rámci revitalizace městských parků proběhne i údržba již vzrostlých stromů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Moravská Třebová změní vzhled parků i náměstí v centru. Natáčela tam redaktorka Věra Pavlasová.

Upravovat se podle Liškové bude v Moravské Třebové celkem 5 parků. „Přesněji parky v pěti lokalitách. Pak by měla přijít na řadu úprava stromů na náměstí Tomáše Garrigua Masaryka. A proběhne také výsadba úplně nového parku, což je takzvaný park Cihelna, tedy lesopark.“

Na západní i východní straně náměstí T. G. Masaryka by se měly vykácet akáty a místo nich plánuje město vysázet javory babika. „Byl proveden i dendrologický průzkum, akáty pomalu prosychají, naklánějí se a stárnou a nemají žádnou perspektivu,“ vysvětluje Ludmila Lišková.

Ne všem obyvatelům Moravské Třebové se ale takový zásah do zeleně líbí. „Jsem Třebovák, na náměstí jsem bydlel od roku 1953 a pamatuji tady kaštany a další zeleň. Ale tak razantně se s ní nenaložilo, jako se plánuje teď,“ říká starší pán.

Zásadní práce při úpravách parků a zeleně začnou na podzim a vyjdou na několik milionů korun.

Věra Pavlasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme