Ministr obrany Stropnický navštívil v Afghánistánu české vojáky

Ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO odletěl ráno z utajené návštěvy v Afghánistánu. Včera se tam setkal mimo jiné s příslušníky jednotky, která střeží spojeneckou základnu Bagrám v provincii Parván. Ve strážní rotě sloužili čeští vojáci, kteří minulý týden padli při sebevražedném útoku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr Martin Stropnický s vojáky v Bagrámu

Ministr Martin Stropnický s vojáky v Bagrámu | Foto: Jan Kouba, ministerstvo obrany

Podle mluvčího ministerstva obrany Jana Pejška přijel Stropnický především vyjádřit podporu českým vojákům a poděkovat jim za jejich práci.

„Navštívil příslušníky strážní roty v Bagrámu i vojáky sloužící v Kábulu. Jednal i se zástupcem velitele mise ISAF, generálem Jacobsonem,“ popsal průběh návštěvy Pejšek.

Do země přiletěl ministr vojenským speciálem ve čtvrtek ráno, nyní se vrací zpět do České republiky. Z bezpečnostních důvodů bylo možné o cestě informovat až dnes.

Vojáci ministrovi darovali vlajku z výbuchem poškozeného obrněnce | Foto: Jan Kouba, ministerstvo obrany

V Afghánistánu v současné době slouží téměř 300 českých vojáků. Kromě lékařů a příslušníků strážní roty v zemi působí také logistici, meteorologové nebo vojáci, kteří cvičí piloty vrtulníků.

Nejpočetnější skupinou je strážní rota, která má na starosti ochranu letecké základny Bagrám. Její členové vyjíždí na hlídky do okolí, kde se snaží zabránit povstalcům v odpalování raket na základnu, získávají také informace od místních obyvatel.

Při podobné akci se v úterý minulý týden v bezprostřední blízkosti české hlídky odpálil sebevrah. Zabil čtyři Čechy a pátého velmi těžce zranil. Na základně se zraněný voják podrobil několika operacím, po převozu do střešovické vojenské nemocnice ale zemřel.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme