Brazilská policie zatkla 'Staříka,' bankovní lupič jí unikal 30 let

Policie v brazilském Riu de Janeiru zatkla jednoho z největších bankovních lupičů. Gilberto Silva Morais jí unikal od roku 1984.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pouta (ilustrační foto)

Pouta (ilustrační foto) | Foto: Městská policie Kladno

Na pětapadesátiletého zločince vydala policie zatykač poprvé před třiceti lety. Usvědčili ho mimo jiné z nepovoleného držení zbraně, únosu a vydírání, loupeže a taky vedení zločinného seskupení. Nejznámější je ale pro loupeže v bankách.

Kromě polostátní Banco do Brasil se specializoval na pobočky státní spořitelny Caixa Economica Federal, kde mají vklady hlavně chudí lidé.

Lupiče s přezdívkou Stařík hledali policisté ze dvou brazilských spolkových států – Rio de Janeiro a Minas Gerais i federální policie, která působí na celém území Brazílie. Na jeho dopadení přesto čekali třicet let. Zatkli ho po třech měsících sledování ve čtvrti s dobrou pověstí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o případu řekl ve vysílání zpravodaj v Brazílii a Jižní Americe David Koubek

Případ „Staříka“ je jedinečný právě dobou, během které se dokázal před policií skrývat. Podobný osud přesto měl ještě jeden zločinec, kterého Brazilci ve spolupráci s Interpolem vypátrali letos v květnu. Vraha hledali 20 let.

Policii v Riu de Janeiru se i díky tomu, že proniká do nechvalně proslulých chudinských čtvrtí, podařilo v posledních měsících dopadnout řadu šéfů organizovaných zločineckých band, kteří se v takzvaných favelách skrývají.

Podle Národní justiční rady je v Brazílii zhruba 370 tisíc zločinců, kteří unikají trestu. V některých spolkových státech je takových dokonce víc, než kolik jich pyká ve věznicích. V těch by na ně navíc ani nebylo místo.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme