Dvořáka zlato desetibojaře Sýkory nepřekvapilo. Umí všechno, chválí ho

Do konce juniorského mistrovství světa v atletice sice ještě zbývají 3 dny, ale už teď je šampionát v Eugene pro Čechy historicky nejúspěšnější. Dvě zlaté medaile najednou totiž ještě nikdy nezískali. Ve Spojených státech se o ně postarali chodkyně Anežka Drahotová a desetibojař Jiří Sýkora.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéftrenér českých atletů Tomáš Dvořák

Šéftrenér českých atletů Tomáš Dvořák | Zdroj: ČTK

Sýkorova zlatá medaile je dokonce vůbec první, kterou čeští mužští reprezentanti na juniorském šampionátu získali.

Světový juniorský šampionát pořádá Mezinárodní atletická federace od roku 1986. Od té doby přivezly zlaté medaile Jarmila Jurkovičová, dříve Klimešová a Denisa Rosolová, ještě s dívčím jménem Ščerbová. Oštěpařka Jurkovičová zvítězila v roce 2000 v chilském Santiagu a Denisa Rosolová 4 roky poté v italském Grossetu v dálce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle Tomáše Dvořáka zvládá Sýkora všech 10 disciplín, v tom je jeho výhoda. Rezervy má ale všude

Aktuální zdvojnásobení zlaté bilance ve Spojených státech rozhodně nepřekvapilo Tomáše Dvořáka. Měl totiž pozitivní zprávy o přípravě Anežky Drahotové a Jiřího Sýkoru už zná delší dobu.

„Co tříme v Jirkovi Sýkorovi, jsem věděl. První den sice nebyl úplně ideální, ale krásně se žvejknul ten druhý,“ poukazoval šéftrenér českých atletů na to, že byl mladý český vícebojař po prvním dnu soutěže na pátém místě.

A Tomáš Dvořák má jasno, díky čemu vyčnívá Jiří Sýkora nad své vrstevníky. „Je desetibojař, umí všechno. V tom je jeho síla. Opravdu neměl slabinu. Stěžoval si, že mu nevyšla výška. Nevyšla, ale nebyl to úplný průšvih,“ připomíná trojnásobný mistr světa v desetiboji 194 centimetrů, které si Sýkora připsal v Eugene.

Atleti zazářili na juniorském MS. Drahotová a Sýkora vybojovali zlaté medaile

Číst článek

Dalším faktorem, který nastiňuje, že by český juniorský mistr světa mohl být skvělým desetibojařem i mezi muži, je jeho somatotyp.

„Parametry má úžasné. Není to chlapec s úzkým pasem, ale je to chasník, jak má být. A to je základ,“ myslí si bývalý světový rekordman v desetiboji Tomáš Dvořák.

Formu Sýkora porovná i se seniorskou konkurencí. Startovat bude na ME

Jiří Sýkora si ale po svém skvělém výkonu moc neodpočine. Už druhý srpnový týden vyrazí na evropský šampionát dospělých do Curychu. Dva velmi těžké závody za sebou ale podle českého šéftrenéra zvládne.

„Je mu 19 let. Víceboj se dá absolvovat po týdnu a přesun z Ameriky směrem do Evropy není tak dramatický, jako je přesun tam. Natrénovat už nic nestihne, takže si krásně odpočine a forma mu ještě vyjede,“ věří Tomáš Dvořák směrem k šampionátu ve Švýcarsku.

Na mistrovství Evropy bude mnohem větší konkurence než v Eugene, a to by Sýkorovi mohlo pomoct k dalším osobním rekordům.

„Přečetl jsem si, že jsem řekl, že největší rezervy má na patnáctistovce, tak to ale myšleno není. Rezervy má všude, nesmí ale ustrnout rychlostně. Na patnáctistovce se sice může zlepšit nejvíce, ale bodů za to je pramálo. Potenciál má, aby se posunul všude,“ dodává optimisticky Tomáš Dvořák.

Desetibojař Jiří Sýkora se raduje s českou vlajkou za zády ze zisku zlaté medaile na MS juniorů v Eugene | Foto: ČTK

Jakub Marek, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme