JE Temelín nedodává elektřinu, bloky stojí kvůli poruše čerpadla i výměně paliva

Jaderná elektrárna Temelín v současnosti nedodává elektřinu do sítě. První blok je dlouhodobě odstavený kvůli výměně paliva a druhý museli včera pracovníci elektrárny odpojit kvůli poruše čerpadla. Spotřebitelé by neměli výpadek pocítit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín (ilustrační foto)

Jaderná elektrárna Temelín (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Společnost ČEZ má k dispozici rezervní zdroje, kterými oněch 1050 megawatt výkonu Temelína v energetické síti nahradí tak, že se to nedotkne odběratelů v České republice,“ řekl mluvčí jaderné elektrárny Temelín Václav Brom.

Podle Miroslava Šuly, ředitele sekce dispečerského řízení společnosti ČEPS, která se stará o stabilitu přenosové soustavy, je nyní v síti energie především z tuzemských zdrojů, ale část i ze zahraničí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tom, jak se postupuje, když dojede k výpadku velkého zdroje energie, mluvil Miroslav Šula ze společnosti ČEPS

Druhý blok elektrárna odpojila včera po sedmé večer. Jako důvod uvedla poruchu jednoho ze dvou čerpadel „technické vody důležité“ v nejaderné části elektrárny.

Jak elektrárna uvádí, takzvaná technická voda důležitá je „uzavřený okruh, který zajišťuje chlazení technologických zařízení důležitých z pohledu jaderné bezpečnosti. Skládá se ze tří nezávislých systémů a voda je chlazena v bazénech rozstřiku“.

Náprava si vyžádá několik dní. Termín obnovení dodávek z druhého bloku prý elektrárna upřesní začátkem příštího týdne.

Odstávka prvního bloku, kde se mění palivo a modernizují některá zařízení, potrvá do konce srpna. „Všechny práce zatím probíhají podle stanoveného harmonogramu,“ uvedl Brom ve zprávě na webu ČEZu.

Jaroslav Gavenda, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme