König si řekl o vstupenku do nejlepších týmů, říká bývalý cyklista Benčík

Jenom dostat se na Tour de France je snem všech profesionálních cyklistů. Rozhodně se to všem nepovede jako aktivním závodníkům. Příkladem je třeba Petr Benčík. Léta jezdil jako profesionál, vyhrával tituly mistra Česka, ale nikdy nezávodil v takovém týmu, aby měl šanci si Tour zajet. Přesto se na ní objevil.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český cyklista Leopold König září na Tour de France

Český cyklista Leopold König září na Tour de France | Zdroj: ČTK

Na konci letošního kalendářního roku to budou tři roky, co se naposledy postavil na start závodu jako jeden z profi cyklistů. Od té doby se zúčastnil pouze dvou závodů „nezávodníků“, takzvaných hobíků.

„Je pravda, že začínám být hladový a mám pocit, že mé dřívější prohlášení o tom, že bych nějaký mistrák hobíků nebo veteránů ještě vyhrál, teď začíná nabírat správné obrysy,“ prozradil Benčík, který přijel na Tour v roli diváka.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Petrem Benčíkem mluvil během 14. etapy Tour v Grenoblu Tomáš Kohout

„Chtěl jsem to vidět, jako aktivní cyklista jsem si největší místní velikány nevyjel. Chtěl jsem vědět, o čem to je,“ podotýká trojnásobný silniční mistr republiky, olympionik a desetinásobný účastník Závodu Míru.

Podle Benčíka je spousta závodů, které provází výborná atmosféra, ale Tour se nic nevyrovná. „Naskočí vám tady husí kůže. Všude hraje muzika, lidé jsou přátelsky naladění, všichni přítomní žijí cyklistikou.“

Rodákovi z České Lípy navíc dělají radost výkony obou českých zástupců v letošním ročníku nejprestižnějšího cyklistického podniku. Zejména Leopold König, kterému patří po 14. etapě v průběžném pořadí 8. příčka.

„Je strašná škoda záseků, které „Köny“ (Leopold König) chytil na začátku. I tak ale předvádí, stejně jako na Vueltě, super výkony. Před startem jsem chtěl nahlas říct svůj tip, že skončí celkově osmý. A pořád si za tím stojím. Řekl si o vstupenku do těch nejlepších týmů. Bártič (Jan Bárta) je pracant, moc dobře ví, co má dělat,“ hodnotil Benčík.

Cyklista Petr Benčík se změnil v obchodníka | Foto: Tomáš Kohout

Lídrem průběžného pořadí je Ital Vincenzo Nibali, který má po čtrnácté etapě více než čtyři a půl minuty náskok před druhým Španělem Alejandrem Valverdem. A také

„Nibali je zdravě naštvaný. Všem, co pochybovali, jak na tom je, dal jasnou odpověď. Je suverénní, myslím, že svůj náskok bude ještě navyšovat. Při časovkách možná nebude riskovat, ale v kopcích vypadá nepřemožitelně. Je zkrátka v top kondici,“ dodal Benčík.

Tomáš Kohout, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme