Rusko má podle Ukrajinců u hranic 45 tisíc vojáků a těžkou výzbroj

Ještě před necelým týdnem mělo Rusko podle ukrajinského velení u hranic asi 20 tisíc vojáků, teď prý svou vojenskou přítomnost zdvojnásobilo. Podle mluvčího ukrajinské Rady národní obrany Andreje Lysenka má Rusko u hranic Ukrajiny 45 tisíc vojáků a množství těžké výzbroje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinské tanky nv doněckém regionu na východní Ukrajině

Ukrajinské tanky nv doněckém regionu na východní Ukrajině | Foto: Dmitry Lovetsky | Zdroj: ČTK

Co se techniky týká, mají podle Ukrajinců Rusové u hranic 1300 obrněných vozidel, 160 tanků, 150 raketometů typu Grad, 190 letadel a 130 vrtulníků.

Ukrajinská armáda v současnosti pokračuje v útoku na baštu povstalců v Doněcku. Ofenzivu se snaží vést nepřetržitě, aby nedala povstalcům možnost se přeskupit nebo povolat posily.

Ukrajinští vojáci také izolovaly povstalce z Doněcké a Luhanské oblasti a vyzvali obyvatele Doněcku i Luhansku, aby opustili města, která se prý armáda chystá vyčistit od „teroristů“, jak nazývá ozbrojené separatisty.

Armáda určila místa pro shromáždění civilistů a nabídla jim odvoz do zóny kontrolované ukrajinskými ozbrojenými silami.

Rasmussen: Rusko by se mělo stáhnout

O dění na Ukrajině dnes mluvil v Kyjevě i generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen. Ten Rusy před možnou intervencí varoval.

„Rusko by mělo odstoupit od propasti, stáhnout se od hranic a nevyužívat tezi o mírové misi jako záminku pro válečnou akci,“ řekl Rasmussen. Pokud se Moskva k intervenci uchýlí, ocitne se podle něj v mezinárodní izolaci.

Rasmussen dnes v Kyjevě jednal s ukrajinským premiérem Arsenijem Jaceňukem o vojenské podpoře, kterou poskytne Severoatlantická aliance ukrajinské armádě.

Podle tiskové zprávy ukrajinské vlády byl rozhovor věnován budoucímu zvláštnímu fondu, z něhož má aliance financovat posílení ukrajinské obranyschopnosti.

Pavel Novák, ČTK, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme