Australší experti našli na východní Ukrajině kus sestřeleného letadla a další těla

Australští specialisté našli na východní Ukrajině velký kus sestřeleného letadla společnosti Malaysia Airlines a také další těla obětí. Většinu z 298 těl cestujících a posádky už letadla přepravila z Charkova do Nizozemska.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Australská ministryně zahraničí Julie Bishopová mluví s novináři při své návštěvě v Charkově

Australská ministryně zahraničí Julie Bishopová mluví s novináři při své návštěvě v Charkově | Zdroj: Reuters

Ruský letecký úřad Rosaviacija vyzval Ukrajinu, aby neprodleně začala pátrat po zbytcích rakety, která mohla minulý čtvrtek zasáhnout letadlo Malajsijských aerolinií.

Podle šéfa úřadu Rosaviacija Alexandra Neraďka je to povinností Ukrajiny, ať už letadlo bylo sestřeleno raketou, nebo ne. Pátrání by podle něj mohlo zjistit, kdo střelu odpálil.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nejnovějším dění na Ukrajině informoval zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín

Místo dopadu trosek letounu je ale pod kontrolou proruských separatistů a ukrajinské úřady tam nemají přístup, navíc jde částečně o zónu válečného konfliktu.

Pozůstalí po obětech letecké havárie malajsijského boeingu se musejí kromě smutku ze smrti svých blízkých vypořádávat i s tím, že někdo zjevně okradl mrtvé pasažéry o jejich osobní věci.

Podle britských médií z místa neštěstí na východě Ukrajiny zmizely například cennosti, ale také telefony a platební karty.

Zpravodaj ČRo: Vesničané utíkali do sklepů, na domy padaly těla a kusy letadla

Číst článek

Kus trosek ztroskotaného letounu u obce Petropavlovka | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Mezitím Ukrajina začala trestně stíhat ruské politiky - šéfa komunistů Gennadije Zjuganova a nacionalistu Vladimira Žirinovského.

Generální štáb ruské armády dnes také oznámil, že považuje za hodnověrné zprávy o použití zakázaných fosforových bomb.

Ukrajinské síly jimi měly podle Rusů útočit na Slavjansk, Kramatorsk a přilehlé vesnice. Na místě samotném tomu ale nic nenasvědčuje.

Vzájemné obviňování

Boje se stále vedou podél hranic Luhanské a Doněcké oblasti, kde se ukrajinské síly se snaží obnovit kontrolu na svém území.

Přehrát

00:00 / 00:00

Martin Dorazín také potvrdil ostřelování příhraničních oblastí mezi Ukrajinou a Ruskem

Granáty proto létají i přes hranici, která tam není nějakým způsobem příliš viditelná, protože ji obě strany před konfliktem nijak neposilovaly, kromě hraničních přechodů.

Ukrajinci tvrdí, že se tam pohybují ozbrojené bandy převlečené za Ukrajince a ostřelují záměrně ruské území.

Jen za dnešek tam mělo padnout 30 střel a poškozeno 6 domů. Nikdo však nebyl zabit, ani zraněn.

Zveřejnění dalšího záznamu

Ukrajinská tajná služba SBU dnes zveřejnila záznam dalšího údajného rozhovoru mezi veliteli proruských separatistů, pořízený prý dvě minuty před tím, než se minulý týden zřítil malajsijský boeing.

Další ostatky obětí leteckého neštěstí na Ukrajině byly přepraveny do Nizozemska

Číst článek

Záznam, jehož pravost nelze nezávisle ověřit, má dokazovat, že separatisté o blížícím se civilním letadle věděli. Kyjev tvrdí, že letoun sestřelili proruští povstalci raketou protiletadlového systému Buk, dodaného z Ruska.

"Letí k vám ptáček. Jeden," hlásí podle odposlechu SBU separatista o přezdívce "Žoldák" jinému povstaleckému veliteli, prý podplukovníkovi ruské armádní rozvědky Igoru Bezlerovi, zvanému "Běs".

"Výzvědný, anebo velký?" ptá se Bezler. "Přes mraky není vidět, letí vysoko," odpovídá dotázaný. "Dobrá, chápu, přijímám. Hlaste to nahoru," říká Bezler a ukončuje hovor.

Martin Dorazín, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme