Další odposlechy: Separatisté na Ukrajině žádali ruskou armádu o podporu

Ukrajina obvinila Rusko z přímé účasti v konfliktu na východě země. Zpravodajská služba SBU zveřejnila odposlechy rozhovorů mezi proruskými separatisty žádajícími o podporu ruského dělostřelectva.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinská armáda na východě země

Ukrajinská armáda na východě země | Zdroj: Reuters

„Dělostřelectvo u vás funguje?
Máme šedesát nábojů a to je všechno.
Měl jsem na mysli ruské dělostřelectvo.
Ne, proto prosím, abyste je požádali o podporu.“

To je záznam telefonátu mezi ministrem obrany takzvané Doněcké lidové republiky Igorem Strelkovem a místním velitelem s přezdívkou Modrý.

V dalším odposlechu se politické vedení separatistů domlouvá na další finanční pomoci z Moskvy a stěžuje si, že se polní velitelé vymkli kontrole a drancují Doněck.

O ruské přeshraniční střelbě na pozice ukrajinské armády už dříve informovaly Spojené státy. Washington zároveň viní Moskvu, že se snaží dodat proruským separatistům na východě Ukrajiny další rakety a těžké zbraně.

Americké ministerstvo zahraničí prý zpravodajské informace získalo od konkrétních lidí, detaily ale nechce upřesňovat, aby nekompromitovalo zdroje ani zpravodajské metody.

Spojené státy přišly s obviněními týden po havárii letounu Malajsijských aerolinií. Bílý dům se domnívá, že stroj sestřelili proruští separatisté s pomocí z Ruska dodaných raket SA-11 Buk.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme